I årets første utgave av konjunkturrapporten "Økonomiske analyser" fra Statistisk sentralbyrå (SSB) kommer byrået med klare signaler om hva det mener om politikernes bruk av oljepenger.

Samtidig kommer SSB med et råd om at det fremover må brukes en mindre andel av avkastningen fra Oljefondet.

Advarer mot pengebruk som er vanskelig å snu
- Det er to grunner til at vi mener at vi bør basere oss på en lavere oljepengebruk enn fire prosent. For det første har den historiske avkastningen i fondet vært i underkant av tre prosent, og med lavere vekst i internasjonal økonomi kan realavkastningen bli lavere enn vi er vant til. Den andre grunnen er at bruken av oljepengene er trappet raskt opp etter 2000. Dersom man skal følge handlingsregelen fremover får vi videre opptrapping og stor vekst i oljepengebruken før de store utgiftene kommer, sier SSB-sjef Hans-Henrik Scheel på dagens presentasjon.

Han advarer mot en varig pengebruk på fire prosent av avkastningen i Oljefondet.

- Det er en fare for at man ved en fortsatt fireprosentbruk kan legge seg på standarder og utgifter som er vanskelige å reversere når de demografiske utfordringene kommer, sier Scheel og legger til at han mener det er mulig å tilpasse seg en oljepengebruk i 2014 på tre prosent av fondets verdi.



Dersom det legges opp til en finanspolitikk som følger fireprosentbanen vil stimulansen bli større enn nødvendig, mener SSB.

prosent i 2014 og lønnsoppgjøret kan ende på 7,3 prosent. Pengebingen vokser raskt
SSB anslår at oljepengebruken, det såkalte strukturelle oljekorrigerte budsjettunderskuddet (SOBU), i 2010 utgjorde om lag fire prosent av kapitalen i Statens pensjonsfond utland (SPU) ved inngangen til budsjettåret.

- En rask bedring av konjunktursituasjonen i Norge peker isolert sett mot en stram finanspolitikk framover. Vi venter imidlertid at en fortsatt høy og etter hvert voksende oljepris vil føre til en rask økning i SPU. Dette gjør at handlingsregelens 4-prosentbane peker mot en mer ekspansiv finanspolitikk. Vi legger imidlertid til grunn at offentlig etterspørsel vil øke om lag som, eller litt mer enn, trendveksten i norsk økonomi framover. Ifølge våre beregninger blir da det strukturelle oljekorrigerte budsjettunderskuddet (SOBU) som andel av trenden i BNP Fastlands-Norge om lag uendret framover. Slik sett kan finanspolitikken beskrives som konjunkturnøytral. Dette innebærer at oljepengebruken vil være lavere enn 4-prosentbanen framover og i 2014 vil den komme under 3 prosent av SPU ifølge våre beregninger, skriver SSB.

Les også: Gapskratt før debuttale (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.