Miljøpartiet De Grønne kom for første gangen over sperregrensen på meningsmålingene denne uken. Slår det til på valgdagen kan partiet bli en avgjørende faktor for hvem som sitter i regjering de neste fire årene. Partiet vil blant annet avvikle oljeindustrien innen 2033.
Nå er EU-parlamentariker og tidligere leder for de grønne i Tyskland, Reinhard Bütikofer, i Norge for å oppmuntre sine norske partifeller.
Bütikofer mener det er en feil inngang å spørre hvordan Norge skal klare å opprettholde levestandard og velferdsstat uten inntektene fra oljeindustrien og skatteinngangen fra de 250.000 oljeansatte.
Les Dagens Næringslivs Bård Bjerkholts kommentar om Miljøpartiet de grønne: Tidsmaskinen
- La oss heller diskutere hvorfor staten bruker så lite av midlene fra oljesektoren på å starte omvendingen til en bærekraftig fremtid. Det er en stor mulighet som Norge har. Veldig mange land er mye mindre heldig stilt enn Norge, men gjør det likevel. Det mener jeg man må forvente av en regjering som ser utover de neste fire årene.
Elefanten i rommet
Og han mener De Grønne i Norge gjør svært lurt i å si akkurat hva de mener er nødvendig å gjøre med oljesektoren.
- Hvis det er en elefant i rommet, så snakk om den! Vi har et område av Tyskland som hadde samme forhold til sin kullkraft. Nå kommer de halsende etter for å bli med på energirevolusjonen, sier han
Han nordmenn bør notere seg at FNs klimapanel og Det internasjonale energibyrået fastslår at 2/3 av verdens fossile ressurser må bli liggende i bakken får å nå klimamålene for 2050.
- Det vi da må diskutere er om vi ikke investerer for mye i karbonteknologi og prosjekter som vil vise seg å være feilinvesteringer dersom denne nødvendige energiomleggingen finner sted. Ikke lås inn investeringer i fossil energi, sier han.
Jobber kan erstattes
I tillegg mener han Norge nå kan dra nytte av den erf#229en som er gjort i Tyskland. Stikk i strid med det industrien trodde er energien blitt billigere og arbeidsplassene flere.
- Hovedsaken for De grønne i Norge er at må finne en måte å komme seg vekk fra fossil energiproduksjon om dere vil ha konkurransekraft i det lange løp.
- Men tror du at man i løpet av 20 år kan ersatte alle jobbene i oljeindustrien?
- Ja, det tror jeg er mulig, men jeg er ikke her for å komme med løsningen. Det jeg kan gjøre er å peke på at våre forslag i Tyskland først ble attraktive etter at vi fikk lov å prøve dem ut.
- Men så er det er ingen som snakker om å skru på en bryter og endre oppbyggingen av den norske økonomien fra en dag til en annen, eller fra et år til det neste. Det De Grønne i Norge snakker om, og det vi snakker om i Tyskland, er å fase ut en ting og inn en annen, sier han.
Kan ende opp i en blindgate
Selv har han vært med på de grønnes ferd fra oppstarten på åttitallet i industristaten Baden-Württemberg. I dag har partiet delstatsstatsminister med sterk støtte i hjemstaten til Audi, Porsche, Bosch og Daimler. I begynnelsen var det få industriaktører som ønsket å snakke med De grønne. Nå er situasjonen snudd på hodet, og Bütikofer snakker på årskonferansen til næringslivets viktigste organisasjon i Tyskland.
- Det er viktig at overgangsperioden blir håndtert og organisert på en forsvarlig måte. Det er egentlig det alt dreier seg om, sier han.
Han understreker at Norge har et stort potensial også for annen energiproduksjon.
- Men hvis dere ikke starter omvendingen tidlig vil dere ende i en blindgate der det blir mye vanskeligere. Det at vi tvang de største aktørene med, steg for steg, i vår miljøvennlige innovasjonsstrategi, har gjort at tysk industri nå er teknologiledere i mange sektorer som har livets rett i morgen og dagene etter.
Startet med et utopisk krav
Tyskland har både omfattende kull- og atomkraft som De Grønne vil til livs. Partiet møtes med lignende spørsmål om både arbeidsplasser og inntekter som den norske kritikken av oljeavviklingen. De Grønnes aller første politiske krav i en koalisjon var å stenge ned et atomkraftverk. De konservative i delstaten trengte støtten, og etter å ha forsøkt seg på en hel rekke andre kjøpsslag, uten at De grønne bøyde av, fikk miljøpartiet startet det som i dag er blitt nasjonal tysk politikk, avvikling av atomkraften.
- De fleste kalte det latterlig, idiotisk og beskyldte oss for å sette Tyskland tilbake til steinalderen. Vi skapte flere nye jobber enn de som forsvant. Da endret folk syn, sier han.