Den greske nasjonalforsamlingen innledet søndag debatten om nedskjæringene som trengs for at Hellas skal få nytt kriselån fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Samtidig skulle EUs finansministre møtes i Luxembourg for å diskutere kriselånet. Også Hellas' nye finansminister Evangelos Venizelos var ventet å sette kursen nordover søndag.

Statsminister Giorgos Papandreou advarte omen mulig katastrofe da han søndag innledet debatten i nasjonalforsamlingen.

- Hvis ikke Hellas greier å betale det landet er forpliktet til av renter og avdrag på statsgjelden, vil følgene være katastrofale for Hellas, fremholdt han.

Han sa også at den greske statskassen om kort tid vil være tom, og at et kriselån må til for at landets økonomi skal overleve.

Han ba derfor parlamentarikerne om å støtte den nye regjeringen som ble tatt i ed fredag, og som nå trenger et tillitsvotum i nasjonalforsamlingen for å fortsette arbeidet.

Motarbeider kutt
Regjeringens fremste oppgave er i løpet av få dager å få presset gjennom de nye budsjettkuttene som EU og IMF krever for å gi landet et nytt lån på om lag 100 milliarder kroner.

Nesten halvparten av greske velgere mener at nasjonalforsamlingen bør avvise budsjettkuttene som er foreslått. Hvis den nye regjeringen ikke får de folkevalgtes tillit, er Hellas' økonomiske situasjon og framtid i eurosonen enda mer usikker.

Les også: Vil ikke kutte

Skattedisputt
Blant de mest omstridte forslagene er økte skatter, noe blant annet den konservative blokken har gått imot. I sin tale sa Papandreou at han er villig til å diskutere skatteforslagene med opposisjonen slik at de fattigste ikke blir verst rammet. Han sa også at myndighetene forsøker å få inn skatt på penger som grekere har satt inn på utenlandske bankkonti.

EU og IMF vil at Hellas står på egne bein, fremholdt Papandreou, men han tilføyde at det hjelper lite når Hellas fremstår som et splittet land.

Også EU og IMF har hatt store problemer med å bli enige om det nye kriselånet til Hellas. Den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble skal nå ha foreslått et kompromiss for å løse striden med Den europeiske sentralbanken (ECB), skriver ukesmagasinet Der Spiegel i sin neste utgave, ifølge AFP.

Økte garantier
Forslaget skal innebære at EUs krisefond dobler sin utlånskapasitet ved at alle medlemslandene dobler det de stiller i garanti for fondet.

ECB og andre ledere i eurosonen har tidligere forkastet et forslag om å bytte ut de greske gjeldspapirene med statsobligasjoner som har lengre løpetid.

Det ville gitt Hellas lengre tid til å omstille seg og restrukturere økonomien, men ECB mener at dette øker faren for at kreditorene mister enda mer tillit til at Hellas vil greie å betjene gjelden sin. (©NTB)

Les også: - Jeg kan bare advare mot et slikt skritt

Krisen er total (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.