Aftenposten-redaktør Espen Egil Hansen konstaterer at det er blitt billig, nesten gratis, å nå ut til et stort publikum gjennom video, bøker eller blogger. Det sikrer et stort mediemangfold.
- Det som ikke er løst, er den profesjonelle hverdagsjournalistikken, sier Hansen.
Han holdt innledning på et innspillsmøte i regi av Mediemangfoldsuvaklget mandag.
Hansen mener det aller viktigste er å sikre at vi fortsatt har mange, uavhengige journalistiske miljøer i Norge som er forpliktet etter redaktørplakaten, publiserer daglig og jevnlig, og som har ressurser og mot til å stå i mot press fra myndigheter, pr-agenter og andre motkrefter.
Han understreket samtidig at det er viktig å opprettholde geografisk spredning blant de redigerte mediene.
- Jo flere slike miljøer, jo bedre, sier Hansen.
Aftenpostens sjefredaktør og administrerende direktør utpekte samtidig fremveksten av en håndfull globakle aktører som står bak verdensomspennende digitale plattformer - les Facebook, Google, Apple, Uber og Airbnb - som den største trusselen mot norske medier.
Han viser til at slike aktører på kort tid ikke bare har tatt over det norske annonsemarkedet, men også gått inn på en rekke andre forretningsområder fra helse og forsikring til temperasturstyring i hjemmene våre.
Hansen mener frie medier bør sikre sine egne inntekter, og vil derfor ikke be om nye støtteordninger.
- Men andre må ikke leve under helt andre rammevilkår. Det er et minstemål at Google, Facebook og andre betaler skatt på samme måte som oss, mener Espen Egil Hansen.
Kampen for å få skattlagt de globale gigantene i Norge på lik linje med norske mediehus, har lenge vært en fanesak for blant andre styreleder Ole Jacob Sunde i Schibsted.
I helgen ble det kjent at Google i England har inngått en avtale med britiske myndigheter om å betale 130 millioner pund - over 1,6 milliarder kroner - i etterbeskatning.
Norske skattemyndigheter har forlengst engasjert seg i spørsmålet, men foreløpig er lite kjent om hvordan de store amerikanske teknologiselskapene vil bli skattlagt i Norge.
Han peker samtidig på NRKs stadig mer dominerende rolle som lisensfinansiert kringkaster med gratis nettilbud, som en utfordring for norske medier som forsøker å ta betalt for innhold fra brukerne.
Holdes kunstig i live
Googles Norge-sjef Jan Grønbech advarer om at ingen kan vedta mediemangfold eller regulere seg til kvalitetsjournalistikk.
Han peker samtidig på at ingen land i verden har høyere kontaktpriser for å nå leserne og seerne enn norske medier.
- Dette har gjort at man har klart å holde kunstig liv i en del medier som ikke ville klart seg i andre land, hevder Grønbech.
Men nå kan det fort være slutt på dette.
- Det at du tok deg godt betalt igår, gjør ikke at du har rett til å gjøre det samme i morgen, advarer han.
Ifølge Grønbech kan enhver tenåring starte noe på nett uten å investere mer enn ukelønnen. Derfor har det ifølge ham aldri vært størremangfold i mediene enn nå.
- Det har skjedd en fullstendig demokratisering av mediene. Der man tidligere trengte millioner av kroner eller ha partiboka i orden, kan hvem som helst gjøre det i dag, sier Grønbech.
Han spår at dagens 16-åringer aldri vil få bruk for en fjernkontroll og aldri kommer til å lese en papiravis
- Dette er ikke bra. Det er ikke dårlig. Det er bare sant, sier Grønbech.
Google-sjefen mener det er opp til de etablerte mediene å gjøre seg interessante nok til å tiltrekke seg publikums oppmerksomhet også i fremtiden.
DN har foreløpig ikke fått Grønbechs respons på skattekravet som ble fremmet av Espen Egil Hansen i Schibsted-eide Aftenposten under innspillsmøtet.
Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors og @bjorneckblad på Twitter
Les også:
Plomberer TV-en for å slippe lisensen
Også dab-radioer er utdaterte (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.