Tirsdag forrige uke troppet de norske forretningsmennene Ole Tobias Kjølleberg og Øystein Helle opp på finansselskapet Agastis kontorer i Stockholm. De hadde avtale om å få se gjennom en av selskapets kundelister, som hadde navn og kontaktinformasjon på 5300 aksjonærer.
Listen blir ansett som svært verdifull av Agasti og deres datterselskap Obligo.
Etter ankomst skjedde ting raskt, ifølge Agasti.
– Etter kort tid ble vår medarbeider rett og slett frastjålet utskriften med aksjonærlister, sier Tor Arne Olsen, kommunikasjonsdirektør i Agasti Holding, og tidligere kommunikasjonssjef ved Oslo Børs.
Agastis medarbeider opplevde opptrinnet som overraskende og litt dramatisk, forteller Olsen.
– Man forventer ikke at noen drar det ut av hendene på en og stikker av. De tok rett og slett utskriftene og løp ut døren, sier Olsen.
Til avhør
Agastis datterselskap Obligo reagerte raskt og meldte fra om hendelsen til politiet. Imens reiste de to fra Agastis kontorer til Arlanda flyplass. Der ble stoppet av politiet like før flyet skulle gå.
Forretningsmennene Kjølleberg og Helle driver selskapet Intristic Alternative Investment sammen. Helle bekrefter hovedlinjene i hendelsesforløpet, sier det slett ikke er snakk om tyveri. De hadde rett til å ta med seg listene.
– Vi ble tatt inn til avhør på bakgrunn av anmeldelse fra Obligo. Avhøret varte i fem minutter før vi fikk reise videre, sier han.
Minner om «nasking»
Kriminalinspektør Rolf Edin i Stockholmspolitiet forteller at de to ble tatt med til avhør inne i byen, men ble sluppet da de nektet å uttale seg uten advokat tilstede.
– Vi beslagla papirene og ga dem tilbake til selskapet. Nå ligger saken hos en påtaleansvarlig og venter på en beslutning der, sier han.
Han synes opptrinnet er underlig.
– Det minner litt om nasking i en butikk, sier han.
Listen det strides om er kontaktinformasjon og navn på 5300 personer som har investert i Agasti-selskapet Global Infrastruktur 1 AB.
– Vi har mange formuende investorer blant våre kunder. Derfor vil kundelistene være attraktive for mange hvis de skal ringe rundt og skaffe investorer, sier Olsen.
Selskapet fungerer omtrent som et fond, men er formet som et aksjeselskap. Dermed kan man be om innsyn i aksjonærlister.
– Vi er pliktig å vise den frem, men vi ønsket ikke å sende hele listen når vi visste at de ønsket å bruke den til å drive egen business, sier Olsen.
Helle sier hans selskap mener aksjene i Global Infrastruktur 1 AB er underpriset, og de ønsket å få tak i aksjonærlisten for å kjøpe mer.
Billigere enn flybilletter
Ifølge Agasti var avtalen klokkeklar – listen kunne leses, men ikke tas med. Øystein Helle vil ikke gå inn på hva som ble sagt da de tok med seg listene, men benekter ikke at det var uenighet. De to mente listen var deres eiendom med en gang den var overlevert til dem.
– Viser det seg å være feil så er vi selvsagt lei oss og beklager, sier Helle, som viser til en paragraf 19 i den svenske aksjeselskapsloven.
– Det som er litt underlig er at de kunne ha bestilt dette helt lovlig, sier Edin i politiet.
Olsen bekrefter at aksjonærlisten kan kjøpes for et par tusen kroner, fra en sentral verdipapirforvalter.
– Dette gjør uansett ikke oppførselen noe bedre, sier han.
Rett til innsyn
I såkalte avstämningsbolag, som er tilknyttet en sentral verdipapirforvalter, har man i Sverige rett til en kopi av aksjonærlisten, mot å dekke kostnaden ved kopiering. Dette opplyser advokat Lars Lundberg i 7WISE Advokatbyrå i Stockholm.
– Regelen gjelder ikke for unoterte aksjer. Da må man sette seg på hovedkontoret og se i den der, sier advokat Lundberg.
Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.