Han kjører Uber, leier ut rom på Airbnb, er alltid online og har startet et vaskeselskap uten ansatte. Kim Haagensen (31) har omfavnet den såkalte delingsøkonomien; der varer og tjenester formidles mellom brukere ved hjelp av internett og smarttelefoner.

– Jeg elsker det. Når jeg kjører Uber eller leier ut på Airbnb er det gratis penger, og jeg møter masse kule folk, sier Haagensen når DN møter han i lokalene til gründerkollektivet Mesh i Oslo sentrum.

Les mer om hva som rører seg i Gründer-Norge på DNgründer.

Deler for milliarder

Etablerte milliardindustrier verden over har de siste årene i stadig større grad blitt utfordret av nye aktører. Gjennom Airbnb leier privatpersoner over hele verden ut sine leiligheter og rom til priser som ofte ligger langt under vanlig hotellstandard. Selskapet er verdsatt til over 200 milliarder kroner.

Agenda er kritisk til Uber og alle klonene: advarer om «sårbare app-arbeidere».

Taxitjenesten Uber, som kobler sjåfører til passasjerer gjennom en mobilapplikasjon, har skapt furore blant taxiselskaper verden over. Uber tilbyr ofte billigere reiser enn tradisjonelle taxiselskaper, og har ført til massedemonstrasjoner og søksmål fra taxieiere verden over. I sommer ble Uber verdsatt til over 400 milliarder kroner.

– Jeg har kjørt over 600 turer på Uber, og møtt både interessante og kule folk. Jeg har til og med møtt fremtidige forretningsforbindelser og interesserte investorer gjennom Uber, forklarer Haagensen.

Mari Hæreid (26) er vår første blogger på DNgründer. Hennes gode råd til gründere er å passe seg for gode råd.

 

Dyrt eller svart

I kjølvannet av disse braksuksessene har utallige nye oppstartsselskaper som formidler tjenester og varer gjennom applikasjoner, smarttelefoner og internett sprunget frem. Haagensen har denne sommeren startet opp sitt eget selskap, Weclean, som skal formidle hjemmerenhold direkte mellom kunden og renholdsarbeideren gjennom en app.

– I hjemmerenholdsbransjen i dag er det enten slik at du må betale alt for mye, eller så må du bruke svarte tjenester. Det ønsker jeg å gjøre noe med gjennom Weclean, sier han.

Statistikk fra NHO anslår at det norske renholdsmarkedet har en svart omsetning på mellom 1,4 og 2,8 milliarder kroner årlig.

Han håper at Weclean kan være med på å få flere renholdere inn i det hvite markedet.

– Folk vil jo jobbe hvitt, men sånn renholdsbransjen er blitt i dag er det veldig vanskelig for mange, mener Haagensen.

Gründer uten vitnemål

Haagensens startet tidlig som gründer. Etter at han forlot videregående skole uten å fullføre startet han en klesbutikk sammen med en kompis, som han solgte seg ut av i 2009. Han har jobbet i flere år som konsulent i Asia, startet to kafékjeder, laget en Youtube-film om Chess-gründeren Idar Vollvik og driver i tillegg en bedrift som selger kaffe til bedriftsmarkedet.

– For å være gründer er du nødt til å være naiv. Jeg synes det er for dumt at det ordet har fått en negativ undertone. Jeg er veldig naiv fortsatt, selv om jeg skulle ønske jeg hadde den samme naiviteten jeg hadde for syv år siden. Jeg er blitt litt mer kynisk nå, men det kommer vel med alderen, sier 31-åringen.

Han forteller om både opp- og nedturer i sin karriere så langt.

– Hver gang jeg kun har tenkt på penger, og sagt at «dette kan jeg tjene fett på» har jeg gått på trynet. Det må ligge noe mer i det man driver med enn bare penger, sier han.

Bli med Kim Haagensen på biltur og hør historien om hvordan han plukket opp sin fremtidige advokat som Uber-sjåfør

Han plukket opp sin fremtidige advokat som Uber-sjåfør
Renholdsgründeren Kim Haagensen (31) forteller om hvordan han plukket opp forretningsforbindelser gjennom taxiappen Uber. I tillegg til advokaten sin plukket han også opp en interessert investor og sin fremtidige webdesigner.
01:07
Publisert:

Sjokkerende lave tall: Kvinneandel på 0,99 prosent blant norske teknogründere

Amerikansk investor vil bygge norske arbeidsplasser - men får ikke bli

Gründerblogg: Derfor bør din neste idé IKKE være en app(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.