Torsdag morgen melder det Kjell Inge Røkke - og Aker-dominerte offshoreverftkonsernet Kværner om en gigantisk rammekontrakt med Statoil for leveranser til norsk sokkel de neste seks årene. Først ut er to stålunderstell (jackets) til plattformer som skal utplasseres på elefantfunnet Johan Sverdrup til en verdi av tre milliarder kroner.

Storfornøyd eier

Aker-sjef og Røkkes nære medarbeider Øyvind Eriksen er særdeles godt fornøyd med at Kværner har lyktes.

- Dette er veldig, veldig bra for selskapet og aksjonærene, sier han til DN.

Dermed snur også lykken for selskapet som i forrige måned meldte at 600 av 800 arbeidsplasser i Verdal stod i fare, ettersom virksomheten lever av å produsere understell. Bakgrunnen var ordretørke.

- Det er absolutt en fare for at produksjonen blir stoppet. Vi skal ta en beslutning i løpet av de neste månedene på om vi skal videreføre jacket-produksjonen på Verdal, uttalte Kværner-sjef Jan Arve Haugan et par dager før 17. mai.

Les også: 600 arbeidsplasser kan være reddet og - Grunnlag for fortsatt sysselsetting

Sikrer verftet

Eriksen understreker at alle kontraktstildelinger er usikre frem til tildeling. Det var derfor kritisk for produksjonen i Verdal at dagens avtale ble en virkelighet.

- Det var reelt at den var viktig for Kværner Verdal. Kværner viser en positiv driftsutvikling, og rammeavtalen med Statoil sikrer verftet i Verdal fremover. sier Aker-sjefen.

De siste par årene har norske offshoreverft tapt kampen om de store kontraktene til konkurrenter i land som Sør-Korea. Statoil har tidligere sagt at asiatiske verft er billigere enn de norske, og at kostnadene i norsk oljeservicesektor må ned.

- Motgangen er snudd

Kværner tapte ifjor kampen om leveranser til det Aker- og Kjell Inge Røkke-dominerte oljeselskapet Det norske til asiatiske leverandører. Det fikk Røkke til å se rødt. I krasse ordelag angrep han også styret i Det norske og kostnadsnivået blant norske offshoreleverandører i sitt årlige Aker-aksjonærbrev.

Kontrakstapet var på tidspunktet ett av syv anbud som Kværner i rekke og rad tapte til konkurrentene. Deretter ble det stille. Eriksen påpeker at verftskonsenet har klart å snu utviklingen og igjen blitt konkurransedyktig.

- Motgangen med tapte kontrakter vinteren 2013 er snudd. Kværner Verdal har gjennomført forbedringer. Dette er bevist gjennom årets to leveranser av stålunderstell til avtalt pris og tid. Rammeavtalen med Statoil er en anerkjennelse som Aker er stolt av, sier han.

Viktig for Norge

Aker-sjefen uttalte ifjor høst at de tapte kontraktene hadde vært en «brutal vekker», og at en løsning kunne være å fokusere mer på norsk sokkel. Han var også bekymret for ringvirkningene.

- Jeg tror at for Norge er det viktig at man ikke bare har ingeniører og kunnskapsindustri, men også at man har folk som vet hvordan det ingeniørene tegner skal bygges. Så langsiktig må det også være en fabrikasjonsvirksomhet i Norge for å utvikle norsk sokkel og for å få de ringvirkningene på land som vi alle ønsker, sa han til DN.no den gang.

Aker kontrollerer gjennom Aker Kværner Holding 41,02 prosent av aksjene i Kværner, og er største aksjonær. Staten eier 30 prosent av Aker Kværner Holding, og Aker resterende 70 prosent.

Aker-aksjen reagerer ned 0,83 prosent til 240 kroner. Kværner stiger over ni prosent, dog på svært lavt volum.

Les også:
Statoil tildeler Kværner rammeavtale til 2020
- En konkurransedyktig avtale
Det norske blir storeier på Ivar Aasen
- Grunnlag for fortsatt sysselsetting  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.