DNB-aksjen faller 4,4 prosent etter selskapets delårsrapport for andre kvartal torsdag. Analytikere mener rapportens innhold ikke berettiger et så stort kursfall.
Analytiker Karl Storvik i Arctic Securities påpeker at hele banksektoren i Europa er ned i dag. Ifølge ham har dette påvirket DNB også, kombinert med at bunnlinjen kom inn noe lavere enn ventet i andre kvartal 2014.
-Det er hovedsakelig høyere tap som driver kursnedgangen utover det vi ser generelt i Europa, sier Storvik til TDN Finans.
Arctic-analytikeren mener at aksjen har reagert i overkant mye ned, særlig med tanke på at Arctic venter en «forholdsvis bra» bane for rentenettoen. Han hadde heller trodd at DNB-aksjen skulle utvikle seg på linje med den øvrige europeiske banksektoren i dag.
-I tillegg er det noen engangseffekter under tapene som vi er usikre på om markedet har tatt høyde for, sier han.
Analytikerne Nils Christian Øyen i Sparebank 1 Markets og Bengt Kirkøen i Swedbank er stort sett enige med Storvik.
-Jeg synes kursfallet er større enn det som kan rettferdiggjøres ut ifra rapporten, sier Øyen til TDN Finans.
Han mener DNB stort sett kom inn på linje med forventningene under de aller fleste punktene, med unntak av tap, som ifølge ham var litt høyere enn ventet.
Swedbank-analytiker Kirkøen mener avvikene er veldig små.
-Det er ingenting som var spesielt dårlig. Det var litt lavere tradinginntekter og litt høyere utlånstap, og en del av avviket på utlånstapet skyldes modellendringen på shipping-tak, sier han til TDN Finans.
-Resultatet skulle isolert sett ikke tilsi en stor kursbevegelse, konkluderer Kirkøen.
Sparebank 1-analytiker Øyen fremholder også at tapene komme fra veldig lave nivåer de foregående kvartalene.
-Slik vi ser det heller et fravær av tilbakeføringer på tap som skaper dette avviket, snarere enn kredittkvaliteten. Dette er for øvrig også en mer naturlig situasjon enn de to foregående kvartalene, som var preget av veldig store tilbakeføringer. Jeg synes kursfallet er en overreaksjon, understreker Øyen.
Det sveitsiske meglerhuset Credit Suisse har også fått med seg, som Øyen, at den primære svingfaktoren er de lave tapstilbakeføringene.
I en oppdatering påpeker Credit Suisse-analytikerne at DNB også har mislykkes i å hindre ytterligere kostnadsvekst i andre kvartal, og at dette er et lite overbevisende tegn.
Meglerhuset argumenterer med at nedbemanning så langt har blitt motvirket av forholdsvis høy lønnsvekst i Norge, på 3,0-3,5 prosent.
Les mer på DN.no:
Kjøper offshore-aksjer for 3,2 milliarder
Brende: – FN må oppfordre til våpenhvile i Midtøsten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.