Innen nyttår vil nærmere 200 meglere motta varsel om at de må ut med nær 1,5 milliarder kroner i skatt for inntekter fra indre selskaper for 2006 og 2007, skriver Dagens Næringsliv.

Det kan dermed gå mot andre tider også i meglerbransjen etter flere år med superlønninger: Ufattelig toppår for meglerne

"En annen oppfatning"
Den klart største smellen kommer i Pareto, der de 40 ansatte kan få en skattesmell på 7,5 millioner kroner hver i gjennomsnitt. De fem i toppledelsen i selskapet, anført av Pareto-sjef Ole Henrik Bjørge, trekker imidlertid kraftig opp, da de risikerer en smell på mellom 14,5 og 17,6 millioner kroner hver.

- Pareto har en annen oppfatning enn Skatt Øst. Utover det har vi ingen kommentarer, skriver Paretos finansdirektør Atle Moen i en e-post til DN. Ifølge avisens beregninger kan han vente et krav på rundt seks millioner kroner.

"Skyldes arbeidsinnsats"
Bakgrunnen for skattekravene er at skattemyndighetene siden 2004 har satset store ressurser på meglernes bruk av indre selskaper til å redusere skatten kraftig. Meglerne har betalt kapitalskatt på 28 prosent, ikke inntektsskatt på 53,7 prosent, slik skattemyndighetene mener de skulle.

Skattemyndighetene mener inntektene fra de indre selskapene skyldes arbeidsinnsats, ikke kapitalinntekt.

Pareto-toppene er ikke alene. En rekke meglere, deres private selskaper og indre selskaper har allerede mottatt varsel om "tilordning av inntekt" fra Skatt Øst. Og flere brev er som nevnt over på vei.

Skatt Øst bekrefter overfor DN at det innen årets utgang totalt vil bli sendt ut rundt 400 varsler.

Med meglerhuset SEB Enskilda som prøvesak har skatetmyndighetene vunnet frem i to rettsinstanser på at deltagerne i indre selskaper skal betale inntektsskatt, ikke bare kapitalskatt på inntektene. Denne saken vil ifølge DN være avgjørende for en rekke andre saker.

Les også: Tapte så det sang igjen



(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.