Utsikter til lave renter lenge får bemidlede nordmenn med penger i banken til å rive seg i håret.
– I det siste har jeg hatt uvanlig mange møter med velstående mennesker som har mye penger i banken og som er fryktelig frustrerte og nervøse for hva de skal gjøre med pengene sine. Det er jo ikke noe gøy å se at formuen skrumper, sier sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank
Lave bankrenter gjør at investorene ser seg om etter alternative plasseringsformer.
– Mange vil nok ende med å vekte seg opp i aksjer, sier Hermanrud.
Han mener det vil være et godt valg.
Slår et slag for aksjer
– Hvis man har et litt lengre perspektiv på det, vil man få mye bedre avkastning i aksjer enn i alternative plasseringer, sier aksjestrategen.
– Vi ser at direkteavkastning på Oslo Børs er over tre prosent, og utbyttene stiger i gjennomsnitt med veksten i bnp. Så du trenger ikke lenger kursstigning for å få avkastning. Og det blir veldig mye bedre enn å få én eller to prosent i banken, sier han.
Hermanrud mener at den lave renten vil føre til at prisen på selskapene i forhold til inntjening vil stige.
– Selv om selskapene ikke tjener mer penger, så vil kursene stige fordi renten er så lav, sier han.
Hermanrud har ikke noen klar formening om hvor pengene vil strømme, men han mener oljeservice fortsatt er for dyrt.
– Personlig mener jeg det. Vi er ganske nær bunnen, men jeg mener det fortsatt er dyrt. Jeg vil tippe at bunnen heller er foran oss enn bak oss.
Aksjer er stedet
Investor Kjetil Holta (50) realiserte milliardverdier da den familieeide industribedriften Tinfos ble solgt til det franske industrikonsernet Eramet i 2008. Nå investerer han to milliarder kroner i aksjer, obligasjoner og bankinnskudd.
– Akkurat nå er det ikke så mange forslag til å investere i noe som er bedre enn aksjer, sier Holta.
– Vi har en obligasjonsportefølje som har gitt lavere og lavere avkastning. Nå er den nede i 5,5 prosent årlig avkastning. Det er ikke like hot som aksjer, legger han til.
Han har 46 prosent av porteføljen i aksjer, 45 prosent i obligasjoner og resten i banken.
– Vi har vektet oss litt opp i aksjer. Men alt er en del av en gammel plan som vi holder oss til, sier Holta.
«Vanvittig» salg
Investeringsdirektør Robert Næss i banken Nordea bekrefter pågangen av penger som vil inn i aksjemarkedet.
– Vi ser en veldig klar tendens til at kundene ønsker å ta mer risiko, sier han.
– Det er jo lett å regne på dette: får man to prosent innskuddsrente i banken og trekker fra skatt og formuesskatt, er det jo ingenting igjen.
Tidligere i år regnet han seg frem til at det sjelden har vært så krevende å være rentenist: velstående nordmenn må ha 82 millioner kroner på bok for å sitte igjen med det samme som gjennomsnittsfamilien.
– Det ser ikke lystelig ut, sier han nå.
Han viser til stor interesse for fond som inneholder noe aksjer og noe renter.
– Blant annet har vårt fond Nordea Stable Return, som har 40 prosent i aksjer og 60 prosent i renter solgt noe helt vanvittig, sier Næss.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.