Pulsmåling har hittil vært forbeholdt de som trener. Men skal man følge med på generell aktivitet, som har blitt veldig populært det siste året, må man også ha pulsmåling for å få presise resultater.

En aktivitetsmåler, eller helsearmbånd, som måler bevegelse og skritt tar ikke hensyn til om man dytter en barnevogn, bærer sekk eller gjør andre aktiviteter som får opp pulsen og dermed også kaloriforbruket.

Design

Fitbit Charge HR er noe bredere og tykkere enn en del aktivitetsmålere uten skjerm, men slankere enn de fleste med skjerm. Man kan fint ha denne på seg uten at den må erstatte en klokke. På grunn av pulsmåleren må den imidlertid sitte ganske tett inntil håndleddet, omtrent en fingerbredde fra knoken på underarmen.

Materialet er en ru gummi som gjør at Charge HR ikke sklir rundt, men enkelte brukere melder om at den kan klø litt, spesielt i begynnelsen. Da lønner det seg å ta den av en stund hver dag, aller helst når man dusjer.

Det er én knapp på Charge HR. Den aktiverer den lille skjermen og sirkulerer mellom de ulike statusene. Man får skritt, kalorier, puls, distanse og antallet etasjer man har gått opp.

I tillegg kan man starte en stoppeklokke hvis man utfører en særskilt aktivitet man vil måle for seg selv.

Fitbit bruker en proprietær ladeplugg for at ikke armbåndet skal bli så stort.

Det er bra, men betyr at man må ha kontroll på ladekabelen til enhver tid.

Brukeropplevelse

Jeg har brukt aktivtetsmålere lenge, og det har slått meg at når jeg gjør en aktivitet med ekstra belastning, som for eksempel bæring, vil ikke klokken registrere mer kaloriforbruk enn det som tilsvarer de samme bevegelsene uten belastning. Altså får man ikke full uttelling for det man gjør. For dem som i tillegg teller kalorier er dette avgjørende, så man ikke spiser for lite de dagene man er ekstra aktiv.

Jeg har testet Charge HR sammen med en aktivitetsmåler uten pulsmåling. De fleste dager lå kaloriforbruket mitt høyere på Charge HR med pulsmåling, gjerne rundt 25 – 30 prosent høyere.

Dersom man går på diett og teller kalorier vil en feilmåling på 600 – 700 kalorier ha mye å si, spesielt om det skjer ofte. Da blir det fort til at man spiser alt for lite og får for lite næring til sunt vekttap.

«Hekta» på puls

En bieffekt av å alltid ha tilgang til pulsen sin, er at man fort kan bli «hekta».

Nå er jeg over snittet interessert i elektronikk, men fant det moro i begynnelsen å følge med på hvor stort utslag ulike ting gir på puls.

Det er også interessant å følge med på hvilepuls og pulsen om natten. Dersom pulsen opptrer unormalt, kan det være en indikator på at man bør oppsøke lege.

Konklusjon

Jeg har testet en mengde treningsklokker og aktivitetsmålere.

Etter å ha fått en diskret aktivitetsmåler med pulsmåling, kommer jeg aldri til å anbefale noe annet. For et par hundrelapper ekstra får man vesentlig mer presis aktivitetsmåling, særskilt med tanke på kaloriforbruk. Fitbit Charge HR er den første aktivitetsmåleren med kontinuerlig pulsmåling jeg tester, så referansene er få. Men jeg har ingen reservasjoner mot å anbefale den. Helhjertet.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.