40 minutter på en chilensk kjerrevei, som aldri har sett spor av asfalt, leder frem til den skjulte dalen Millahue. Den røffe ferden er fort glemt når dalen vider seg ut med en stille innsjø i bunn, og nyplantede vinmarker som ligger som tepper i skråningene og speiler seg i vannoverflaten.
Her - midt i dette skjulte paradiset - har den norske milliardæren Alexander Vik bygd en vingård.
Hele prosjektet var Viks idé. Men for å sette det ut i live, trengte han noen som kunne ta seg av det vintekniske.
Flying winemaker
- Venner i Bordeaux introduserte meg til Patrick Valette, og vi møttes for første gang i 2004. Patrick er halvt chilensk og halvt fransk, og har vært vinmaker i begge land. Han var ikke i tvil om hvor vi skulle lete etter det rette terroiret, sier Vik til DN Vinguiden.
- Jeg hadde hatt denne Millahuedalen i tankene lenge, men for meg var det utopi å tenke på å lage en vingård der. Det var helt til jeg møtte Alexander. Da gikk det opp for meg at kanskje vi kunne få til noe her i Colchagua likevel, sier Patrick Valette.
Patrick har i 20 år jobbet sammen sammen med Michel Rolland, bordeauxvinmaker og nær venn av Robert Parker, verdens kanskje mektigste vinanmelder. I 1998 solgte familien Valette det velkjente Saint-Emilion-slottet Château Pavie. Patrick valgte da å satse på en karriere som «flying winemaker».
- Vi kartla hele området med satellitt for å finne ut om jordsmonnet var egnet. Jordprøver ble tatt og analysert i hver minste avkrok. Jobben vi gjorde var veldig viktig for valget av hvilke druer vi skulle plante på de forskjellige stedene på eiendommen.
Uoppdaget territorium
Alexander Vik er ingen vinsamler med støvete flasker i kjelleren, selv om han alltid har vært glad i vin var det treningsturene i Bordeaux som startet interessen.
- Det var utrolig inspirerende å løpe forbi slott etter slott, samtidig som jeg begynte å lure på hvorfor det var så stor forskjell på vinene fra eiendommene, selv om de var naboer.
Men Vik ville ikke investere i Bordeaux. Der var alle stiene allerede tråkket.
- Etter noen runder der vi så på muligheten til å kjøpe en allerede eksisterende vingård, bestemte jeg meg for at jeg heller ville skape noe nytt.
- I Frankrike er det umulig. Der er det så utrolig mange lover og regler å forholde seg til når man ønsker å etablere noe nytt, særlig på vinfronten.
Alexander Vik har uruguayansk mor og norsk far, men det var ikke naturlig for han å lage vin i morens hjemland.
- Vi tenkte på Uruguay til å begynne med, men vi kunne ikke finne et interessant terroir. Vi brukte to år på å kartlegge alle vinområdene i Sør-Amerika for å finne det vi var på utkikk etter.
Etter å ha vært innom Argentina på veien, falt valget på Chile. Nå føler han at prosjektet er tilbake til utgangspunktet.
- Du vet, jeg plukket bær på mine besteforeldres gård ved Tyrifjorden på Ringerike hver sommer som gutt, som jeg solgte videre.
Håndplukket stjerneteam
Hans nye prosjekt har blitt lagt merke til i Chile. Team Vik er et av de første i landet som har plantet i skråninger i opp mot over 30 grader helling, og som han anlagt markene i clos, med murer rundt for å avgrense de særegne terroirene.
Bare røde druer er plantet, hele fem i slaget, fra cabernet sauvignon til carmenere, syrah, cabernet franc og merlot.
- Jeg høster etter å ha smakt på druene, det gir den viktigste indikasjon på kvalitet, sier Patrick.
Han er opptatt av at alt arbeidet blit gjort så grundig som mulig.
- Vi vanner de unge plantene, men etter hvert som de blir større og sterkere, klarer de seg selv. Da er røttene lange nok til å finne grunnvann, legger han til.
- Personlig tror jeg ikke at vinstokker må være gamle for å kunne lage god vin. Det er jeg villig til å bevise gjennom dette prosjektet, legger Valette til.
I tillegg til Patrick er Gonzague de Lambert hentet inn som markeds- og salgssjef, og Cristian Vallejo til å ta seg av vinmarksarbeid og vinproduksjon.
Gullstedet
De innfødte kaller dalen Millahue - gullstedet - fordi indianerne fant gull der. Tiden vil vise om Alexander Vik vil oppleve det samme.
- At det vil gå bra er jeg ikke i tvil om, sier Vik.
Spørsmålet er bare hvor bra.
- Så langt er investeringene i Millahue på rundt 117 millioner kroner, men vi er bare i startgropen ennå. Det er det nye vineriet som virkelig vil koste penger. Byggingen starter allerede i vinter, og det skal være ferdigstilt i 2012, sier Vik.
Det førsteklasses vineriet er et resultat av en arkitektkonkurranse Vik lanserte i 2006, hvor arkitekten Smiljan Radic stakk av med seieren.
- Bygget skal være selvforsynt med energi, og alt er gjennomtenkt for at det skal være så miljøvennlig som mulig.
I 2009 ble det produsert 90.000 flasker med Vik Millahue. Det utgjør 25 prosent av innhøstingen. Resten av druene ble solgt til rekordhøye priser til store chilenske produsenter.
Vik Millahue 2009
Viña Vik
Colchagua, Chile
Pris rundt 100 dollar
93 poeng
Fatprøve smakt 2. februar 2010, laget på 65 prosent cabernet sauvignon og 35 prosent carmenere.
Klokkeklar frukt på duft med preg av mørke bær som blåbær og solbær, med innslag av eik. Konsentrert og fersk på smak med en typeriktig søtladen frukt kombinert med stram syre og flotte lange og balanserte tanniner. Lang avslutning. En vin med stort potensial, som foreløpig er særdeles fersk og ung.
Les mer om vin på DN Vinguiden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.