Like etter at den New York-børsen ble stengt på torsdag ble emisjonskursen for de vel 320 millioner aksjene som skal fordeles hos investorer klar. Ifølge en børsmelding blir prisen på 68 dollar.
I tillegg er det mulig at tilretteleggerne vil få tilgang til flere aksjer. Dette er den største emisjonen i amerikansk historie og kan også komme til å slå verdensrekorden tidligere satt av en kinesisk bank.
Større enn Amazon
Alibaba vil med en børsverdi på 168 milliarder dollar idet det aksjehandelen starter ha en børsverdi som er høyere enn det amerikanske e-handelsselskapet Amazon.com.
- Dette betyr at det er en nykommer i nabolaget som vil sørge for konkurranse, sier direktør Kirthi Kalyanam ved Retail Management Institute på Santa Clara University til Bloomberg.
De to selskapene har ulike forretnings- og inntektsmodeller. Amazon sitter med store varehus og lagerbeholdninger og omsatte for 74,3 milliarder dollar (470 milliarder kroner) i fjor. Alibaba hadde rundt 50 milliarder kroner i omsetning.
Amazon fikk et resultat på 274 millioner dollar (vel 1,7 milliarder kroner ifjor). Alibabas overskudd var på over 23 milliarder kroner.
- Alibaba har posisjonert seg for å holde på det kinesiske markedet og vokse fortsatt. De har også vist seg i stand til å levere overskudd, noe som har vist seg vanskelig for Amazon, sier direktør Michael Tudor hos Ripen eCommerce til Bloomberg.
Begge selskapene forventer en omsetningsvekst i det neste regnskapsåret.
Kinesisk gullgruve
Jack Ma og en gruppe venner investerte under en halv million kroner for å starte selskapet i 1999. Da han prøvde å skaffe to millioner dollar fra amerikanske investorer like etter at internettboblen sprakk ved årtusenskiftet var svaret nei.
Den japanske entreprenøren Masayoshi Son hadde tro på selskapet og satset 20 millioner dollar via børsnoterte Softbank. Idet handelen av Alibaba-aksjen starter ved New York-børsen om noen timer vil denne eierposten være verdt nesten 60 milliarder dollar.
Yahoo investerte en milliard dollar i selskapet i 2005 for en vel 40 prosent eierpost. Det amerikanske internettselskapet har solgt seg ned til 22 prosent og har solgt 140 millioner aksjer som en del av emisjonen. Dette vil innbringe vel 9,5 milliarder dollar.
Det er ikke bare investorene som vil tjene gode penger på børsnoteringen. Rundt 35 banker og finansinstitusjoner har deltatt i tilretteleggingen. De vil dele mellom 250 og 300 millioner dollar, ifølge Wall Street Journal.
Vil unngå Facebook
Den amerikanske finansinstitusjonen Goldman Sachs vil være ansvarlig for at alt går riktig for seg når aksjehandelen starter opp ved New York-børsen senere i dag.
De ønsker å unngå at det blir problemer med handelen slik det skjedde da Facebook ble børsnotert våren 2012. New York-børsen har brukt måneder på å forberede seg på en massiv interesse rundt Alibaba idet handelen starter.
I motsetning til Facebook-emisjonen er de fleste aksjene solgt til større investorgrupper. Under en fjerdedel er plassert hos hedgefond og småinvestorer, ifølge Wall Street Journal.
Analytikere tror at kursen vil stige raskt i løpet av dagen og svært mange tror at kursen kan nærme seg 100 dollar. Dette vil i så fall gi Alibaba en børsverdi på nesten 250 milliarder dollar – like bak Microsoft.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.