BP sliter fortsatt med å stoppe utslippene fra den havarerte plattformen Deepwater Horizon, en drøy måned etter utblåsningsulykken. Katastrofen seiler opp som en av de verste i oljehistorien.

Onsdag nådde store flak av olje land i Louisiana for første gang, og lokale myndigheter sier allerede at naturen er ødelagt for alltid.

Har ingen løsning
Oljegiganten BP jobber på spreng med å stoppe lekkasjene, men uten å lykkes.

Heller ikke andre oljeselskaper har løsningene klare dersom noe lignende skulle skje på deres installasjoner - de er alle med på kampen for å stoppe utslippene - også de uten hell. I en gruppe nedsatt av amerikanske myndigheter vurderer strakstiltak sitter blant andre representanter fra Statoil.

Ulykken skjedde på svært dypt vann. Brønnen som spyr olje rett ut i havet ligger på 1500 meters dyp. Oljeboring på dypt vann er relativt nytt, og er et av hovedsatsningsområdene i langtidsstrategien til både Statoil og det store norske oljeserviceselskapet Aker Solutions.

Mange av brønnene som planlegges i Barentshavet er på dypt vann, og det samme er blant annet feltene Statoil satser på i Mexicogulfen og i de svært lovende havbassengene utenfor Brasil.

Hvem har kompetanse?
Statoil vil ikke si noe om selskapet har kompetanse som gjør at de ikke ville endt i samme situasjon som BP. Det vil heller ikke Aker Solutions. Begge selskapene viser til at det ennå ikke er avklart hva det var som sviktet i Mexicogulfen.

- Vi vil ikke bidra til spekulasjoner ved å snakke om dette nå, før vi vet hva det var som skjedde, sier informasjonssjef Kjersti Morstøl i Statoil.

De involverte selskapene er BP, riggselskapet Transocean og oljeservicegiganten Halliburton.

- Når det gjelder vårt bidrag inn mot BP, så har vi tilbudt vår assistanse, men vår forståelse er at de trenger utstyr mer enn folk, opplyser Morstøl til DN Energi.

Hun kan fortelle at Statoil er med i et overordnet arbeid organisert av amerikanske myndigheter:

US Department of Interior etablerte etter ulykken to grupper som skal jobbe med å se på sikkerheten knyttet til olje- og gassoperasjoner offshore USA. En gruppe skal vurdere strakstiltak, mens en annen har et mer langsiktig perspektiv. Den første gruppen er ventet å komme med forslag til tiltak innen utgangen av mai.

- Alle de store oljeselskapene deltar med én representant inn i hver gruppe. Det gjør også Statoil, sier Morstøl.

Enorme mengder
BP hevdet først at det lekket 1.000 fat olje om dagen ved ulykkesstedet i Mexicogolfen, før anslaget raskt ble oppjustert til 5.000 fat.

Uavhengige eksperter som har undersøkt en video av utslippet, mener imidlertid at mengden olje i realiteten er minst ti ganger så stor. Gigantiske «oljeskyer» langt under havoverflaten får forskere til å tvile på anslag som kun er basert på observasjoner over vann.

Les også: Tabbe fra BP

Hvor mye er en død pelikan verdt? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.