Så godt som alle nye jobber som ble skapt ifjor gikk til innvandrere, ifølge ferske SSB-tall.

I løpet av 2012 økte sysselsettingen i Norge med nesten 38.000 personer. Av dette gikk nesten 27.000 jobber til innvandrere bosatt i Norge, skriver Dagens Næringsliv.

Resten gikk til utlendinger på korttidsopphold.

- Vi ble litt overrasket over å se at så å si hele sysselsettingsveksten i 2012 var knyttet til innvandring, sier LO-økonom Liv Sannes til DN.

LO er bekymret for at nye innvandrergrupper presser de svakeste ut av arbeidsmarkedet.

Markant preg
LOs analyse viser at innvandrere har satt et markant preg på arbeidsmarkedet i årene etter at EU ble utvidet i 2004 og det norske arbeidsmarkedet ble åpnet for innvandrere fra Øst-Europa:

Siden slutten av 2008, da finanskrisen slo ut i det norske arbeidsmarkedet har antall sysselsatte fra EU-øst økt med 49.000. I samme periode har sysselsettingen i resten av befolkningen gått ned med 29.000.

Analysen viser blant annet at i bransjer som varehandel, transport og hotell- og restaurant, har antall sysselsatte nordmenn gått ned siden 2008, mens det har vært en kraftig vekst i antall sysselsatte innvandrere.

– Det er mulige fortrengningseffekter her. Når det er stor tilgang på utenlandsk arbeidskraft, kan det bli vanskeligere for utsatte grupper på arbeidsmarkedet å få innpass. Det kan være etablerte innvandrergrupper, folk med helseproblemer eller ungdom. Dette er det viktig å ta hensyn til i inkluderingspolitikken, sier Sannes til DN.

- Tjener 40 prosent bedre her
Svenske Patrick Andersson blir værende i Norge, selv om han nå kan få seg jobb i Sverige.

– Det var ingen jobber til meg i Sverige da jeg søkte på jobber i Norge. Det var hovedgrunnen til at jeg kom hit. Planen er å bli så lenge jeg kan, selv om det nå er jobber hjemme i Sverige. Jeg tjener 40 prosent bedre her, sier Andersson til Dagens Næringsliv.

Svensken er prosjektleder på bygget i Oslo sentrum der Tine og arbeidstagerorganisasjonen YS etterhvert skal flytte inn. Han jobber i Norge fra mandag til torsdag, men tilbringer helgene hjemme i Karlskoga. Ukependlingen går helt fint så lange man ikke har småbarn å ta seg av på hjemmebane.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.