Kronen har styrket seg kraftig mot euroen i det siste, og er nå på sitt sterkeste mot euro siden september 2008. Nå koster en euro 8,17 kroner.
Les: Råsterk krone
Nærmest alle norske analysehus tror kronen kommer til å styrke seg enda mer iløpet av året.
Holdberg Fondene har satt sammen prognosene fra åtte av dem, i ved utgangen av året er det slik disse analysehusene tror kronen står mot euro:
- Sparebanken1 SMN: 8,40
- Nordea: 8,20
- Statistisk sentralbyrå: 8,13
- First Securiites: 8,10
- DnB Nor Markets: 8,00
- Terragruppen: 8,00
- Fokus Bank: 8,00
- SEB Enskilda; 8,00
Endrer prognosene i dag
Handelsbanken mener også nå at det er på tide å revidere sin prognose for kursen, og reviderer sine kroneforventninger i en fersk oppdatering.
Om tre måneder tror analytikerne i Handelsbanken at kursen er 8,00, mens kronen om seks måneder har styrket seg ytterligere til 7,90 mot euro. Om tolv måneder er kursen 8,00 igjen, tror de.
- Vi tror på videre styrkelse av følgende grunner, skriver Knut Anton Mork og Shakeb Syed i morgenrapporten fredag.
Høyere renter hjemme
Handelsbankens analytikere legger inn i sine prognoser at Norges Bank vil heve renten flere ganger på seks og tolv måneders sikt. De tror også at rentene i Norge vil heves mer enn de blir i euro-sonen. Ettersom rentekanalen er gjenopprettet til en viss grad etter å ha "ligget brakk" under store deler av finanskrisen, kan høyere renter i Norge øke interessen for å investere i kronen.
- Denne kanalen nå gjenopprettet til en viss grad. Men kun til en viss grad, påpeker analytikerne.
Mork og Syed skriver at grad av risikoaversjon fortsatt er en drivkraft, om enn mindre enn før.
- Vi tror på videre økt risikoappetitt, hvilket vil øke interessen for den norske kronen, mener de.
Skjærer NOK og SEK over en kam
Mork og Syed påpeler at den norske kronen ofte følger den svenske kroner til en viss grad. Dette henger mye sammen med at utlendinger ofte ikke skiller mellom disse, men har "scandis” som en del av sin portefølje. En relatert grunn er at utlendinger ser på den norske og svenske økonomien som ganske lik. Vårt nære handelsforhold har er også en grunn, skriver de to.
- Ettersom vi ser for oss en markant styrkelse av den svenske kronen, tror vi dette vil dra med seg den norske kronen oppover, skriver Mork og Syed.
De tror likevel at euroen vil svekke seg mer mot den svenske kronen enn mot den norske, slik at den norske kronen samlet skal svekke seg mot den svenske.
Interessen for den svenske og norske kronen som kjøpsmuligheter kan også påvirke kursen.
- ”Scandis” har lenge blitt omtalt som gode kjøpscase, men dette har kun fått begrenset oppmerksomhet internasjonalt. Så langt i år ser det ut til at den internasjonale oppmerksomheten
rundt dette har økt noe, spesielt for den svenske kronern. Dette tror vi vil fortsette, spesielt fordi markedet har økt sin mistillit mot især euro men også dollar. Når investorene ser seg etter alternative valutaer, tror vi Scandis vil være et godt valg, skriver Handelsbanken-analytikerne.
Sterkere krone, men ikke på lang sikt
Mork og Syed tror kronen vil styrke seg de første månedene, men i et tolvmåneders perspektiv tror de kronen vil svekke seg mot euro. Det henger sammen med at de tror på økte renteoppgangforventninger internasjonalt, særlig for den amerikanske sentralbanken.
- Ettersom vi tror Norges Bank da allerede har hevet en del, vil forventningene om renteoppgang fra vår sentralbank ikke stige like mye som for de andre sentralbankene. Dette vil svekke kronen, skriver Syed og Mork.
Les også:
Kronespekulasjon kan hindre renteheving
Sterkere dollar
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.