Det er nærmest opplest og vedtatt at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) kommer til å kutte renten med minst et kvart prosentpoeng i kveld.

Den siste tids uro i finansmarkedene og boligmarkedet, samt indikasjoner på spredning i resten av økonomien, blant annet ved overraskende svak sysselsettingsvekst, har gjort det nesten umulig for sentralbanksjef Ben Bernanke og de andre medlemmene i sentralbankens rentekomite å ignorere de stadig høyere ropene om rentekutt.

Spørsmålet nå er bare hvor stort kuttet blir. Svaret kommer i kveld klokken 20.15 norsk tid.

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DnB Nor Markets mener størrelsen på rentekuttet kan si noe om hvordan sentralbanken vurderer situasjonen i amerikansk økonomi.

- Formuleringen i pressemeldingen blir viktig. Og kutter de et halvt prosentpoeng er den betydelig mer bekymret og føler seg sikker på at det er behov for å sette renten betydelig ned, sier seniorøkonom Magnussen til DN.no.

Mye har skjedd på kort tid
Ved forrige rentemøte i august uttrykte Fed lite bekymring for uroen i finansmarkedene.

- I mellomtiden har det skjedd mye i kredittmarkedene og arbeidsmarkedet som gir mer grunn til å være mer bekymret. Hvor mye den kutter er avhengig av hvilket signal den ønsker å sende ut, mener Magnussen.

- Utenkelig å ikke kutte
Markedet priser inn omtrent lik sannsynlighet for et rentekutt på 0,25 og 0,5 prosentpoeng. At det ikke skal komme noe kutt i det hele tatt karakteriserer Magnussen som helt utenkelig.

- Det vil være en formiddabel skuffelse for markedet. Blir det et kutt på 25 punkter tror jeg det er mange som blir skuffet over det også.

- Kan kjøpe seg tid
Han mener likevel at sentralbanken kan unngå de store markedsreaksjonene med et kutt på 0,25 prosentpoeng dersom det kombineres med negative formuleringer om utsiktene. I så fall vil sentralbanken ha mer handlingsrom fremover.

- Sentralbanken kan være interessert i å kjøpe seg litt tid. De har kuttet mellom rentemøter tidligere. om de skulle kutte en kvart prosent nå, så kan man ikke utelukke at det kommer en kvart prosent til før neste rentemøte hvis det kommer nye svake tall. Sånn sett har de full fleksibilitet, sier Magnussen.

- Spesiell situasjon
Uroen i finansmarkedene skyldes likviditetstørke på grunn av usikkerhet i risikoprisingen. Et rentekutt vil kunne avhjelpe denne situasjonen.

- Normalt smitter sentralbankrenten raskt over til både husholdninger og bedrifter. Nå er det en ganske spesiell situasjon med høye renter, renter som er høyere enn sentralbankrenten. Lånekostnadene har økt, og en kortsiktig effekt av rentekuttet er at man avhjelper med noe lavere lånekostnader, i tillegg til at det generelt gir mer stimulans til økonomien.

Kan påvirke Norge
Seniorøkonomen tror et amerikansk rentekutt indirekte kan påvirke den norske rentesettingen.

- Norges Bank sjeler til renteforventningene ute, spesielt renteutviklingen i Europa og rentene i Europa er ikke uavhengige av det som skjer i USA. Men det påvirker nok i relativt beskjeden grad og det er mange andre forhold som er viktige og trekker i den andre retningen.

Svak dollar
Dersom problemene i boligmarkedet og finansmarkedet sprer seg til resten av den amerikansk økonomi, kan dette på sikt gi utslag i norsk økonomi.

- Dersom amerikansk etterspørsel svikter er det noe som påvirker hele verdensøkonomien, og det vil vi også merke i Norge. Et annet viktig moment er den svake dollarkursen. Norske eksportører merker dette, og dette kan forsterkes dersom økonomien i USA svekkes og rentene settes vesentlig ned, noe som taler for enda svakere dollar, mener Magnussen.

Et rentekutt i kveld er mer eller mindre priset inn i dollaren, men kan påvirke noe, avhengig av hvor stort kuttet blir, mener Magnussen.

- Prisingen ligger kanskje noe midt i mellom, men vi regner ikke med de store utslagene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.