(Tabellen er korrigert.)
DnB Nor Markets tror kronen vil bevege seg mer eller mindre sidelengs mot euro det kommende året. Det kommer frem i meglerhusets prognoserapport "Økonomiske utsikter" som ble lagt frem torsdag.
- Utviklingen i den norske kronen siden vår forrige rapport må kunne karakteriseres som mer eller mindre sideveis. Mot euro har kronen handlet mellom 7,80 og 8,10 og handelsveid har det heller ikke vært de store endringene. Dette har i stor grad vært i tråd med vårt syn, men også i samsvar med utviklingen i de tradisjonelle forkl#229sfaktorene for den norske kronen, skriver valutaanalytiker Maren Romstad i DnB Nor Markets i rapporten.
Hun peker på at oljeprisen har handlet rundt 80 dollar fatet i en lengre periode, rentedifferansen mot viktige handelspartnere har holdt seg forholdsvis stabil og at utenlandske aktører har ikke vist så stor interesse for den norske valutaen.
- Fremover venter vi heller ikke at noen av disse faktorene skal trekke kronen verken i den ene eller andre retningen, skriver Romstad.
Venter "alltid" sterkere krone
Ifølge DnB Nor-analytikeren viser imidlertid et konsensusanslag fra en undersøkelse blant 250 analytikere i august at kronen skal handle i underkant av 7,70 mot euro i løpet av tolv måneder.
- På tross av at de tradisjonelle forkl#229sfaktorene for den norske kronen er mer eller mindre nøytrale, venter fortsatt ”alle” at kronen skal sterkere. Pussig nok er det ”alltid” sånn, skriver Romstad.
Les også:
Hyller kronen
To av tre tror på sterkere krone
- Utfordringene er store for en stakkars prognosemaker
Hun mener det dessuten er oppsiktsvekkende at ingen av de spurte har et anslag på over åtte kroner for en euro på 12 måneders sikt. Kronen har imidlertid blitt handlet til over åtte kroner for en euro i EURNOK i hele 94 prosent av alle tolvmånedersperioder siden innføringen av euroen.
- Vi synes derimot, med bakgrunn i en rekke fundamentale faktorer, at det er vanskelig å argumentere veldig sterkt for den ene eller andre retningen for den norske kronen mot euro. Et handlingsrom mellom 7,80 og 8,10, som vi har observert de siste månedene, synes derfor rimelig gitt de fundamentale forholdene, mener Romstad.
DnB Nor Markets venter imidlertid en svakere norsk krone mot en rekke andre valutaer, som dollar, svenske kroner og pund.
- Dette synet bygger i stor grad på relative vekstforskjeller og at den norske kronen synes sterk på dagens nivåer, skriver valutaanalytikeren.
Sjekk valutakursutviklingen i DN Finans!
Fra DnB Nor Markets "Økonomiske utsikter" nr 3. 2010.
Venter sterkere dollar
DnB Nor Markets venter at dollaren vil styrke seg mot euro fremover. Prognosen er at en euro vil koste 1,20 dollar om 12 måneder.
- Synet bygger vi på at USA tradisjonelt leder an i konjunkturforløpet, i tillegg til at veksten er ventet å bli kraftigere enn i de fleste andre industrialiserte land. Med et bedre vekstbilde lukkes også det negative produksjonsgapet raskere, noe som taler for at den amerikanske sentralbanken blir en av de første som hever styringsrenten, skriver Romstad i rapporten.
Romstad har tro på prognosen om en euro på 1,20 dollar på sikt, selv om likevektsberegninger peker mot en euro-dollar-kurs på rundt 1,30.
- Euroen er ventet å tynges av svært så begredelige vekstutsikter i Europa, mye som følge av de planlagte budsjettinnstramningene. I tillegg kommer tyske og franske innstramninger først neste år. Videre er det store forskjeller innad i eurosonen og det ventes svært divergerende vekst fremover. Dette vil gjøre det vanskelig for den europeiske sentralbanken å stramme inn på pengepolitikken, mener DnB Nor-analytikeren.
Meglerhuset tror det britiske pundet vil kunne styrke seg mot euro, samtidig som det kan svekke seg mot dollar.
Pundet har vært blant valutaene som har fått mest juling gjennom krisen og synes billig ut i fra historiske gjennomsnittsverdier, samt enkle kjøpekraftsparitetsberegninger. I tillegg venter vi bedre vekst i UK enn i Europa, noe som taler for en gradvis pundstyrkelse. Vi vurderer dollarutsiktene som bedre, så mot dollaren er det fortsatt risiko for et svakere pund, skriver Romstad.
Overraskelse
Japanske yen har styrket seg markert siden DnB Nor la frem sin forrige valutaprognose. Meglerhuset ventet en markert en markert svekkelse av den japanske valutaen, men fasiten viser at den har styrket seg rundt 10 prosent på handelsveid basis. Valutaen handles nå på sitt sterkeste mot dollar på 15 år.
- Så hvorfor har vi tatt så feil? Det er trolig flere grunner til yenstyrkelsen, men den desidert viktigste synes å være det lave rentenivået internasjonalt. Historisk har det vært dyrt å sikre valutaplasseringer i utlandet for japanske investorer, som følge av det lave rentenivået i Japan. Situasjonen har nå i lengre tid vært en helt annen, med rekordlave internasjonale renter og forventninger til rentehevinger som stadig skyves ut i tid. I tråd med renteutviklingen har man observert økt sikringsaktivitet hos japanske investorer. I tillegg har de japanske makrotallene vært positive og veksten har så langt overrasket på oppsiden, drevet av eksportsektoren, skriver Romstad.
Fra DnB Nor Markets "Økonomiske utsikter" nr 3. 2010.
Les mer om DnB Nor-økonomenes spådommer for utviklingen i norsk og internasjonal økonomi:
Skuffet over verdensveksten - igjen
- Ledigheten øker frem til 2012
- Boligprisene skal ned neste år
- Strammere oljemarked (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.