Torsdag 2. april blir det kjent at delvis statseide Aker Solutions kjøper Akers eierandel på 46 prosent i Aker Oilfield Services, 50 prosent i Aker DOF Deepwater (tidligere Aker DOF Supply), 33 prosent i det børsnoterte teknologiselskapet Odim og 100 prosent i produktselskapet Midsund Bruk.
Les mer:
Røkkes ryddesjau
Aker Solutions betaler 1.391 millioner kroner for aksjepostene, noe som gir Aker ASA en regnskapsmessig gevinst på 478 millioner kroner i andre kvartal. I tillegg får Aker tilbakebetalt rundt 207 millioner kroner i aksjonærlån i selskapene som overtas av Aker Solutions.
Flere analytikere reagerer umiddelbart på betingelsene i avtalen mellom de to selskapene.
Les mer: Røkkes superdeal og - Så grisete at jeg ikke finner ord
Fredag 3. april ber nærings- og handelsminister Sylvia Brustad om at Aker Holding gjennomfører en intern granskning av transaksjonene etter den massive kritikken i media.
Brustad ber opprinnelig styreleder Øyvind Eriksen i Aker Solutions ta hånd om granskingen, men både han og styremedlem Kjell Inge Røkke erklærer seg inhabile fordi de er tilknyttet det Røkke-kontrollerte Aker ASA.
Senere blir Kristin Krohn Devold utpekt til å lede granskingen. Men heller ikke hun er uavhengig av Aker-ledelsen. Hun får over en halv million kroner i året fra Kjell Inge Røkkes Aker-selskaper.
Les mer: Røkke-gransker betalt av Røkke
Styret i Aker Holding bestemmer derfor at Berit Kjøll, som er statens representant i styret, skal lede granskingen.
Les mer: Kjøll gransker Aker-handel
Kjøll godkjente salget av de fire Aker-eide selskapene til Aker Solutions.
Søndag 5. april varsler nærings- og handelsminister Sylvia Brustad en egen uavhengig, finansiell og juridisk gjennomgang av prosessen rundt handlene i Aker Solutions.
Les mer: - Vi må få alt på bordet
Den eksterne granskingen kommer på plass blant annet etter press fra Høyre .
Mandag 6. april uttaler Høyres næringspolitiske talsmann Torbjørn Hansen til VG at hele saken rundt statens eierandeler i Aker Solutions ligner politisk korrupsjon.
Les mer: - Ligner politisk korrupsjon
Samme dag kan Dagens Næringsliv avsløre at Kjell Inge Røkke solgte de omstridte Aker-selskapene til et datterselskap av delvis statseide Aker Solutions. Dermed unngikk Røkke at salget måtte godkjennes av regjeringen.
Les mer: Røkkes Aker-finte
Tidligere leder av Folketrygdfondet, Tore Lindholt, uttaler her på DN.no at staten til å begynne med <b>aldri burde kjøpt aksjer i Aker Solutions</b> .
Wallenberg-familien, som eier ti prosent av Aker Holding, kritiserer prosessen i forbindelse med transaksjonene mellom Aker og Aker Solutions.
Styret i Aker Solutions sitter i ekstraordinært styremøte hele dagen. Styremedlem Heidi M. Petersen foreslår at hele transaksjonen mellom Aker og Aker Solutions blir behandlet på nytt. Forslaget blir nedstemt, melder DN.
Tirsdag 7. april melder VG at sentrale regjeringsskilder bekrefter at næringsminister Sylvia Brustad nå er så forbannet at hun vurderer å få hele salget av de Aker-eide selskapene til Aker Solutions annulert. .
Høyres næringspolitiske talsmann Torbjørn Hansen sender samme dag brev til næringsministeren med åtte konkrete spørsmål om hva som egentlig skjedde i dagene før de omstridte transaksjonene ble kjent.
Les mer: - Brustad må legge alle kort på bordet
Nærings- og handelsdepartementet melder at ti firmaer har kommet med tilbud i forbindelse med granskingen av de omstridte transaksjonene.
På kvelden kaller næringsminister Brustad inn til en kort pressebrief der hun avslører hvem som skal stå for den juridiske granskingen.
Onsdag 8. april offentliggjør næringsministeren at det er Pareto Securities som skal stå for den finansielle granskingen av Aker Solutions-kjøpene.
Analytiker Terje Fatnes i SEB Enskilda sier til Dagens Næringsliv at han mener Aker Solutions burde fått aksjene gratis. Han mener dermed at den reelle kjøpsprisen for Aker Solutions er på 6,5 milliarder kroner for eiendelene de nå overtar.
Korrupsjonsjeger Eva Joly mener politiet må etterforske Aker Solutions oppkjøp.
Idét hele Norge gjør seg klar for å ta påskeferie tar hele saken en dramatisk vending. Næringsminister Sylvia Brustad kaller inn til en ny pressekonferanse onsdag ettermiddag. Der gir hun Kjell Inge Røkke & co noe som ligner et ultimatum. Annuler salget eller ta salget opp på en ekstraordinær generalforsamling i Aker Solutions.
Les mer: <b>Vil tvinge Røkke i kne</b>
Nærings- og handelsdepartementets jurdiiske rådgiver er ikke i tvil om at de omstridte transaksjonene er en sak for Aker Solutions' generalforsamling.
Røkke-systemet svarer umiddelbart. Informasjonsdirektør Geir Arne Drangeid i Aker sier det er " mildest talt uryddig å komme nå en uke senere og snakke om at avtalene er ugyldige og må nullstilles&quot;.
Han offentliggjør samtidig en e-post fra statens styrerepresentant i Aker Holding-styret, Berit Kjøll, for å dokumentere at statens representant var informert.
Næringsminister Brustad avviser Akers påstand om at departementet var grundig orientert en uke før milliardhandelen. Hun får støtte av statens representant i Aker Holding-styret, Berit Kjøll:
Les mer: - Bevisst siling og voldsomt hastverk
Sent på kvelden onsdag fortsetter ordkrigen mellom Berit Kjøll og Kjell Inge Røkkes Aker-sfære. Røkke-talsmann Geir Arne Drangeid krever svar på fire spørsmål om hennes påstander om manglende orientering.
Torsdag 9. april kommer også den svenske Wallenberg-familien på banen med støtte til næringsministeren.
I en pressemelding svarer Berit Kjøll på de fire spørsmålene som Aker stilte henne dagen i forveien. Samtidig stiller hun fire nye spørsmål til Kjell Inge Røkke. Hun krever at Røkke selv svarer.
Les mer: - Styret og staten ført bak lyset
Akers Drangeid svarer at Kjøll burde ha reagert mye tidligere hvis hun syntes milliardhandelen var problematisk. Men noen svar fra Røkke får hun ikke denne dagen. Drangeid sier "nå får det være nok", og lover i stedet svar på Kjølls og flere andre spørsmål over påske.
Fredag 10. april snakker Berit Kjøll ut her på DN.no.
Først da hun så markedsreaksjonene på Røkkes milliard-avtale, skjønte hun at noe var veldig galt.
Les mer: - Her er noe som er skikkelig galt
På kvelden 10. april viser TV2 opptak fra spørsmålene DN.no stilte statsminister Jens Stoltenberg på Aker-dagen 2. april.
Kjell Inge Røkke sender samme kveld et åpent brev til statsministeren der han ber om unnskyldning for at Stoltenbergs deltakelse på Aker-dagen sammenfalt med offentliggjøringen av avtaler mellom Aker og Aker Solutions som i ettertid har vist seg å være kontroversielle.
- Blank løgn, sier kommunikasjonsrådgiver Kjell Terje Ringdal om unnskyldningen.
Lørdag 11. april konstaterer jusprofessor Tore Bråthen at så langt han kjenner saken er Aker Solutions kjøp av Aker-selskapene korrekt håndtert. Og dersom selve finansieringen kommer opp på generalforsamling i Aker Solutions asa kan staten stå overfor en delikat problemstilling.
Les mer: Tviler på Aker-annulering
Mandag 13. april kommer statsminister Jens Stoltenberg hjem fra påskeferie. Han stiller seg bak næringsministerens krav om annulering av avtalene eller at generalforsamlingen i Aker Solutions behandler saken.
Les mer: - All tvil må fjernes
Høyres nestleder Jan Tore Sanner krever at statsminister Jens Stoltenberg tar et oppgjør med samrøret mellom Arbeiderpartiet og Kjell Inge Røkke
Ifølge Dagbladet.no vurderer Aker Solutions å betale aksjene i kontanter i stedet for å ta opp det varslede lånet på to milliarder kroner for å unngå en generalforsamling i Aker Solutions asa.
Tirsdag 14. april skriver Dagens Næringsliv at meglerhuset Pareto Securities, som er Nærings- og handelsdepartementets finansielle rådgiver i granskingen av de omstridte transaksjonene, Ifølge avisens beregninger har innkassert rundt en kvart milliard kroner i honorarer de siste årene på å være rådgiver for Aker- og Dof-systemet .
Advokat Kari Breirem, som avslørte bindinger mellom advokatfirmaet BA-HR, tidligere statsråd Tore Tønne og Kjell Inge Røkke høsten 2002, mener Røkkes kontakt med norske politikere helt fra Kværnerkuppet i 2001 må granskes.
Finansprofessor Øyvind Bøhren ved Handelshøyskolen BI forklarer i et debattinnlegg i DN at handelen mellom Aker og Aker Solutions kan være svært lukrativ for Røkke, til tross for at han sitter på begge sider av bordet i transaksjonene.
VG skriver at meget sentrale regjeringskilder bekrefter at statsminister Jens Stoltenberg skal ha gitt ordre om å gå til full krig mot Kjell Inge Røkke.
Styremedlem Heidi M. Petersen trekker seg med umiddelbar virkning fra styret i Aker Solutions.
Les mer: Trekker seg i protest
På ettermiddagen holder Aker asa en pressekonferanse der revisjonsstyret redegjør for sin gjennomgang av transaksjonene og forhandlingene i forkant av salget til Aker Solutions.
Les mer: Røkke frikjent av sine egne
Se også video fra Akers pressekonferanse tirsdag:
- Har vært en ryddig prosess
- Nå vet Jens mer
Statens representant i Aker Holding-styret, Berit Kjøll, mener rapporten fra revisjonsstyret i Aker ikke presenterer hele sannheten om hva som skjedde i forkant av at avtalene om de omstridte transaksjonene ble signert.
Les mer: Kjøll: - De lyver
Tirsdag kveld gir styret i Aker Solutions asa litt etter for presset og går med på å ta opp finansieringen av de omstridte transaksjonene til behandling på generalforsamlingen i selskapet. Transaksjonene er planlagt finansiert med et obligasjonslån på inntil to milliarder kroner.
Les mer: Aker Solutions aksepterer generalforsamling
Styret i Aker Solutions asa står imidlertid fortsatt på at selve transaksjonene er vedtatt av de relevante selskapsorganene i datterselskapet Aker Solutions as og i styret i morselskapet Aker Solutions asa.
Det er fortsatt full forvirring om selve aksjekjøpene kvalifiserer for en generalforsamling i Aker Solutions asa. Tre juridiske miljøer sier ja, mens tre andre sier nei.
Norske toppjurister har brukt påsken å finne ut hvem som har rett av Kjell Inge Røkke og Sylvia Brustad.
Les mer: Røkke-bråk ble &quot;juridisk lek&quot;
Sylvia Brustad har krevd at avtalene enten kommer opp på generalforsamling eller annuleres. Men dersom transaksjonene skal annuleres finnes det bare én løsning, mener Wikborg Rein, advokatfirmaet som er Aker asas juridiske rådgiver i saken.
Sylvia Brustad sier til DN.no at hun ikke er ute etter personen Kjell Inge Røkke, men at hun ønsker at alt kommer på bordet i saken og er opptatt av at statens verdier ivaretas.
Onsdag 15. april skriver VG at regjeringen kan komme til å saksøke Kjell Inge Røkke, selv om Aker Solutions asa nå åpner for en generalforsamling om finansieringene av oppkjøpene. Avisen viser til "meget sentrale regjeringskilder".
Professor Johan Giertsen sier til DN.no at aksjonæravtalen i Aker Holding ikke kan stoppe Kjell Inge Røkke.
Ifølge Aftenposten ble regjeringen allerede i 2006 advart av Statoils konsernsjef Helge Lund og Hydros konsernsjef Eivind Reiten mot å inngå løse avtaler med Kjell Inge Røkke.
Se også video: Kommentator Aslak Bonde om kampen mellom staten og Kjell Inge Røkke.
På kvelden sier næringsminister Brustad at det er konstruktive samtaler mellom partene.
Torsdag 16. april skriver Dagens Næringsliv at en løsning på konflikten mellom Røkke og staten kan bli hemmelig. Ifølge VG skal Aker asa ha sagt seg villige til å diskutere prisen på de fem selskapene Aker Solutions skal overta.
Ifølge enkelte analytikere burde aksjene være gratis, mens Aker selv mener de er verdt nærmere to milliarder kroner. Prisen på selskapene kunne vært hva som helst, siden den blir avgjort av hvilke fremtidige inntekter man putter inn i verdsettelsesmodellene.
Les mer: Har én kontrakt - er verdt 1 milliard
Ferncliff-forvalter Kjell Erik Eilertsen sier Aker Solutions' finansielle stilling er svekket.
Se video: BI-professor Tore Bråthen gir
Les også kommentar: Hvorfor ringte ingen Tore Lindholt?
Professor og valgforsker Frank Aarebrot tror regjeringen vil klare å redusere prisen med hjelp fra de svenske eierne i Aker Holding. Han tror saken kan få en løsning allerede torsdag.
Les mer: - Røkke må fremstå som taper
Børsdirektør Bente A. Landsnes lurer på hva som egentlig skjedde rundt Aker-transaksjonene og sier det er veldig uheldig å få sånne saker.
Fredag 17. april starter Arbeiderpartiets landsmøte. Samtidig ruller Aker-saken videre. Statsminister Jens Stoltenberg sier det viktigste er å få til en løsning som fjerner usikkerheten som har oppstått rundt verdsettingen av transaksjonene.
Les mer: Stoltenberg jakter på riktig Aker-pris
Utover dagen fortsetter samtalene mellom Aker og regjeringen. følge NRK Dagsrevyen deltok både statsminister Jens Stoltenberg, næringsminister Sylvia Brustad og Kjell Inge Røkke i samtalene.
På kvelden melder NRK Dagsrevyen at partene er enige om å hente inn en ekstern verdivurdering. Nærings og handelsdepartementet melder samtidig at Dagsrevyens opplysninger om at staten har gått med på å ikke omgjøre salgene, ikke medfører riktighet.
Lørdag 18. april skriver DN at to tredeler av 113 delegater til Arbeiderpartiets landsmøte sier at deres syn på Røkke er blitt negativt påvirket av striden rundt Aker Solutions.
Aker Solutions bekrefter at en internasjonal investeringsbank er engasjert for å foreta en fornyet gjennomgang av de omstridte transaksjonene som ble gjennomført 1. april.
Statsminister Jens Stoltenberg sier imidlertid at partene fortsatt er uenige. Men Stoltenberg nevnte ikke striden med et eneste ord i sin tale til Ap-landsmøtet.
Søndag 19. april gir opposisjonen på Stortinget forsoningsrunden mellom Røkke og regjeringen det glatte lag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.