Sent torsdag 4. oktober gikk Eivind Reiten av som styreleder i StatoilHydro. Reiten mente det ville blien vanskelig kombinasjon å være både konsernsjef i Hydro og styreleder i StatoilHydro som skal granske Hydro i Libya-saken.
Les mer: - Det er veldig bittert
Saken tok en langt mer alvorlig vending da foreløpige undersøkelser tyder på at Hydro har brukt konsulentselskapet i Libya mer aktivt enn til bare å avvikle engasjementene i Saga.
Les mer: Reiten: - Mange paradokser
Samtidig gikk Hydro til det alvorlige skritt å levere saken over til Økokrim.
StatoilHydro-sjef Helge Lund syntes det var trist, men forståelig at Reiten trakk seg. Han slår nå ring rundt de involverte Hydro-ansatte i Libya-skandalen.
Les også: Lover Hydro-direktører rettferdig behandling
Les saken: Libya-saken til Økokrim
Arnstad tar over
Jurist og nestleder i StatoilHydro-styret Marit Arnstad har nå tatt over som fungerende styreleder i selskapet.
Les også: - Marit Arnstad ny StatoilHydro-leder
Hun avventer en henvendelse fra valgkomiteen før hun vil si noe om hun kan tenke seg å bli fast styreleder for StatoilHydro, fortalte hun i et intervju med DN Energi torsdag kveld. Det er ingen tvil om at hun har de ansattes støtte hvis hun takker ja til vervet.
Les mer; Ansatte ønsker Arnstad
Les mer: Arnstad venter på valgkomiteen
Sjokk i StatoilHydro
Det var tidligere Hydro-ansatt Anders Kullerud, som i dag er StatoilHydros nye sjef for integritet og samfunnsansvar, som utløste Libya-krisen. Internt i Hydro ble måten saken ble løst på brukt som et eksempel på hvordan man på en bra måte kunne takle etisk vanskelige saker. Når derimot StatoilHydro fikk høre om Libya-saken gikk alle varselklokker.
Les mer: Han utløste alarmen
Det gikk sjokkbølger gjennom Statoil onsdag 26. september da en Hydro-ansatt fortalte at Hydro har hatt en tvilsom konsulentavtale i Libya.
Les mer: Hydro avslørt av egen ansatt
Saken har klare likhetstrekk til Statoils egen Horton-avtale som utviklet seg til et korrupsjonsmareritt for selskapet.
Les mer: Korrupsjonsmistanke i Hydro
Libya-avtalen kom helt overraskende på Statoil.
Les mer: Statoil tatt på sengen
Statoils informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad bekrefter at den tvilsomme Hydro-avtalen ikke ble avslørt av selskapenes omfattende due diligence-prosess.
Avtalen granskes nå av utenlandske og norske advokater. Sammen med det amerikanske advokatfirmaet Sullivan & Cromwell har StatoilHydro valgt Simonsen-partner Jørgen Stang Heffermehl til å etterforske Hydros avtaler i Libya.
Les mer: Libya-granskingen fortsetter
Hydro-sjef Eivind Reiten uttalte tidlig at alle forhold knyttet til korrupsjonsmistanken i selskapet skal belyses. Men som Hydro-sjef og styreformann i StatoilHydro er det StatoilHydro som skal granske saken nærmere.
Les mer: - På med lyskasterne
Dårlig hukommelse
Den tvilsomme konsulentavtalen ble inngått av Saga Petroleum i januar 1999. Saga ble kort tid senere kjøpt opp av Hydro.
Egil Myklebust var da generaldirektør i Hydro. Han bekrefter overfor DN Energi at selskapet valgte å komme seg ut av konsulentavtalen som forutsatte betaling av betydelige beløp. Men han husker ikke detaljer rundt det som skjedde ved årtusenskiftet.
Les mer: - Ville ut av Libya-avtale
Asbjørn Larsen var toppsjef i Saga Petroleum da selskapet valgte å satse i Libya. Våren 1998 tok tidligere NHO-sjef Diderik Schnitler over sjefstolen i Saga Petroleum. Ingen av de to husker avtalen som nå er avslørt.
Les mer: Saga-sjefer husker ikke Libya-avtale
Tidligere direktør i både Saga og Hydro, Lars T. Bjerke, var ansvarlig for å inngå avtalen i Libya. Heller ikke han kjenner til en konsulentavtale som ikke tåler dagens lys.
Les mer: - Dette har jeg ikke hørt om (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.