Strømmetjenesten Netflix er nå tilgjengelig via nettleseren på datamaskinen, som en tjeneste i Xbox 360, Playstation 3 og Nintendo Wii, i mediespillere som Apple TV og i smarte enheter som nettbrett og mobiler. Netflix er også tilgjengelig via smart-TV-apparater, blu-ray-spillere og hjemmekinosystem, men da kun 2012-modeller.

Du kan begynne å se filmen på en enhet og fortsette på en annen. Noe som gjør det enkelt å flytte seg fra sofaen til soverommet, eller se filmen ferdig på TV-en etter å ha vært ute på tur med nettbrettet.

Anbefalinger
En av finessene Netflix skryter av er anbefalingssystemet, som har mye til felles med Spotify. Etter et par innledende spørsmål om hvilken underholdningssjanger du liker, begynner systemet å jobbe og hente inn relevant innhold.

Du kan skreddersy din egen profil ved å angi hvor hyppig du ser på visse sjangre, filmer med en viss stemning, prisbelønte filmer og så videre.

Du kan også sette din egen karakter på et utvalg filmer, som vil påvirke hvilke andre filmer du får anbefalt.

Sist men ikke minst kan du linke Netflix-kontoen opp mot Facebook og få rede på hva dine venner ser på og anbefaler. Du trenger ikke nødvendigvis dele alt du ser på, da kan man enten stenge koblingen til Facebook eller velge at en enkelt film ikke skal deles.

Stort sett virker anbefalingssystemet etter hensikten, og gjør det lettere å finne ukjente godbiter. Du kan også gjøre tradisjonelle søk på titler, sjangre, regissører og skuespillere om du vet hva du vil se på. Derimot savner vi gjerne hatt enda en måte å finne filmer på, for eksempel fra topplister.

Litt tynt utvalg foreløpig
På filmsiden er utvalget ganske tynt foreløpig, og den norske katalogen er ikke like omfattende som den amerikanske Netflix-versjonen. En sammenligning mot IMDB.com sin toppliste viser at kun et fåtall av de mest populære filmene er tilgjengelige.

Dette skyldes at rettighetene til film i motsetning til musikk, tilbys eksklusivt. På Wimp og Spotify kan vi finne samme artister, og i prinsippet velge å bruke den tjenesten vi liker best. Men om vi vil ha mulighet for å kunne se alle våre favorittfilmer og serier (for eksempel HBO) må vi abonnere på flere nettjenester samtidig.

Til alt hell kommer Netflix i likhet med HBO til å tilby eksklusive serier. I februar har House of Cards av David Fincher og Kevin Spacey premiere på tjenesten. Netflix har også lykkes å samle gjengen bak kultserien Arrested Development, for en helt ny sesong på Netflix med premiere i begynnelsen av 2013. Det samme gjelder Hemlock Grove med Bill Skarsgård og komedieserien Orange is the new Black. Og selvfølgelig Lilyhammer, som Netflix var med på å finansiere. Vi ser dermed en interessant utvikling der distribusjonskanaler som Netflix kan få direkte avtaler med produksjonsselskaper for å tilby eksklusivt innhold.

Hva gjelder lokalt, norsk innhold forteller Ted Sarandos, innholdsansvarlig hos Netflix, at de sikter på å ha 20-25 prosent lokalt innhold på tjenesten. NRKs Lilyhammer er på plass, og vi kan bare håpe på at Netflix fyller på i katalogen som lovet.

Kvalitet og brukervennlighet
Netflix sier i sin reklame at mange av titlene finnes tilgjengelige i HD-oppløsning og med Dolby Digital Plus 5.1-lyd, men dette gjelder fortrinnsvis nyere titler. Om man går gjennom premierefilmene og nye TV-serier er det anslagsvis 90 prosent i HD og 80 prosent har surroundlyd, mens eldre filmer har lavere oppløsning. Derimot virker det som om man må nøye seg med stereolyd på datamaskinen.

Lyd & Bilde er velsignet med en relativt potent internett-tilkobling, men vi ble likevel positivt overrasket over hvor smidig det fungerte. Filmene starter umiddelbart og det er ingen problem forbundet med å spole. Derimot er det litt irriterende at man, i det minste på PS3, ikke kan skifte språk eller ta undertekstene helt bort. På dataen fungerer det derimot utmerket.

Om du vil prøve selv så er Netflix gratis den første måneden. Spotify Premium-abonnenter får resten av året gratis.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele artikkelen hos Lyd & Bilde.

Les flere tester i vår testseksjon.