Svein Richard Brandtzæg varslet mandag at han forlater rollen som toppsjef i aluminiumsprodusenten innen februar neste år.

Tirsdag måtte han presenterte skuffende tall for selskapets virksomhet i årets andre kvartal.

Les mer om kvartalstallene: 

Svake tall for Hydro

Hydro faller på positiv børs  

Men selv om han i løpet av de kommende åtte månedene kommer til å forlate Hydro, er han ubekymret for selskapets fremtid.

Han er sikker på at kuttene og omstillingene han har gjort, gjør at hans etterfølger får få problemer med å utvikle selskapet videre.

- Hydro er i en god situasjon. Først av alt er konkurransedyktigheten styrket betydelig gjennom kostnadsforbedringsprogrammene som er blitt gjennomført de siste årene, sier Brandtzæg til DN.

Selv trekker Brandtzæg frem disse fem punktene fra sin tid som Hydro-toppsjef:

  • Kostnadskutt og effektivisering
  • Råvaretilgang
  • Brasil-investeringene
  • Sapa-sammenslåingen
  • Endringen i porteføljen av aluminiumsverk

700 millioner på investeringer

- Hydro har det som skal til for å fortsette utviklingen. Det er fortsatt store muligheter for å utvikle selskapet videre. Vi har en fantastisk organisasjon med verdensledende ledergruppe. Vi har den beste kompetansen og de beste medarbeiderne, sier Brandtzæg.

Siden han begynte som konsernsjef i 2009 har Hydros markedsverdi steget med omtrent 150 prosent. Hydro har håndtert utfordrende markeder blant annet ved å kjøre tøffe kostnadskutt og effektivisere selskapet.

 

I det siste har også investeringene økt, og i andre kvartal har Hydro brukt 700 millioner kroner på nye investeringer.

Norsk Hydro overtok nylig Rio Tinto Alacans andel i aluminiumverket Sør-Norge Aluminium (Søral). Ved overtakelse blir Søral Hydros femte heleide aluminiumverk i Norge. I dag produserer Søral for halv maskin, men Hydro planlegger å øke produksjonen til maksimal kapasitet når aluminiumsmarkedet tar seg opp igjen.

I 2010 inngikk også Hydro en avtale om å overta det brasilianske gruveselskapet Vale S.A., verdens nest største gruveselskap, sin aluminiumvirksomhet for nærmere 30 milliarder kroner.

Hydro eier også halvparten av verdens største ekstruderingsprodusent i Sapa. Sapa er produsent av profiler, byggesystemer og varmevekslerbånd i aluminium.

Les mer her: Hydro og Orkla skaper aluminiumsgigant

- Sapa kommer til å bli et av de beste selskapene innen aluminiumsindustrien, spår Brandtzæg.

 

- Konkurransedyktig over hele verden

Hydros virksomhet i Qatar, Qatalum, viser også bedre resultater enn foregående år i tirsdagens kvartalstall. Produksjon og resultat økte fra foregående år, og Brandtzæg er svært fornøyd med marginene til Qatalum.

- Vi har en konkurransedyktig portefølje av aluminiumsverk over hele verden, sier Brandtzæg.

- Vi har fått en solid posisjon på råvaresiden, det er kamp om råvarer. Kina er relativt aktiv over hele verden for å få tak i bauxitt, og vi har en av verdens beste bauxittgruver i Pargominas i Brasil. Vi har også verdens beste og største aluminaraffineri i Brasil, som vi har fått utviklet, sier Brandtzæg.

Bauxitt er det viktigste råstoffet for aluminiumsproduksjon. Alumina er en engelskspråklig betegnelse for aluminiumoksid, som brukes til fremstilling av aluminium.

Les også på DN.no:

TeliaSonera vil selge spansk mobilselskap for 700 millioner euro

Kvinner som forfremmer kvinner får svi

Fem av verdens sjøer i ferd med å tørke inn  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.