Det private forbruket i USA steg med 0,2 prosent i desember, viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet offentliggjort mandag.

På forhånd var det ventet en oppgang på 0,3 prosent, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

Justert for inflasjon steg forbruket med 0,1 prosent, ifølge Marketwatch. Dette er den laveste veksten siden forbruket falt med 0,7 prosent i september ifjor. Det amerikanske forbruket står for rundt to tredjedeler av den amerikanske verdiskapningen.

Samtidig steg de private inntektene med 0,4 prosent i desember, mens det var ventet en oppgang på 0,3 prosent.

Konsumprisene utenom mat og energi, såkalt kjerne-PCE, steg som ventet med 0,1 prosent fra november til desember. På årsbasis var kjerne-PCE opp 1,5 prosent.

Forbruket er nå ned 0,5 prosent sammenlignet med desember 2007, måneden da amerikansk økonomi offisielt havnet i resesjon. I løpet av samme periode har disponibel inntekt steget med 2,5 prosent, justert for inflasjon.

Inntektene stiger mer enn forbuket og dermed stiger den amerikanske spareraten. I desember var den på 4,8 prosent av disponibel inntekt, det høyeste siden juni ifjor.

Les også: Knallsterk vekst i USA (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.