Nyhetsbyrået Bloomberg News anklages for selvsensur i Kina og for å ha sparket en kritisk journalist.
Så da Bloombergs direktør Daniel Doctoroff 26. november skulle være vert ved den årlige festmiddagen i New York for journalistorganisasjonen Comittee to Protect Journalists (CPJ) 26. november, oppfordret den kjente Hongkong-journalisten Ying Chan ham til å la det være.
Oppfordringen ble ikke tatt til følge.
– Vi er glade for å ha Dan Doctoroff som vert for hendelsen og ser fram til en vellykket bankett, sa CPJs styreleder Sandra Mims Rowe til nettstedet ChinaFile.
Publiserte ikke
Avisen The New York Times rapporterte tidlig i november at Bloomberg hadde besluttet å ikke publisere en lengre rapport som flere journalister hadde arbeidet med i nesten et år.
Artikkelen handlet om de finansielle båndene mellom en av Kinas rikeste menn og familiene til flere de øverste kommunistiske ledere. Beslutningen om ikke å publisere ble gitt over telefon av Bloomberg News sjefredaktør Matthew Winkler.
Ifølge en av Bloombergs ansatte i Hongkong, var Winklers begrunnelse klar: Hvis artikkelen ble offentliggjort, ville Bloomberg bli kastet ut av Kina.
En uke senere ble en artikkel om barn av kinesiske toppledere som er ansatt i utenlandske banker, også forkastet, ifølge journalister i byrået.
Financial Times har gjengitt sitater fra interne eposter i Bloomberg som roser den første, upubliserte reportasjen til skyene.
Benekter
Bloombergs sjefredaktør Winkler benekter i en epost til New York Times både selvsensur og at artikler er forkastet.
– Det dere har fått høre, er usant, skriver han til avisen.
– Reportasjene er fortsatt der og ikke forkastet, understreket han. Også den ansvarlige redaktøren for artiklene, Laurie Hays, sier dette.
Men Winkler og andre i byrået nektet ifølge New York Times å drøfte hva som ble sagt i telefonsamtalen med journalistene i Hongkong som hadde arbeidet med reportasjene.
Sikre tilstedeværelse
Flere journalister i Bloomberg i Hongkong understreker at Winklers begrunnelse for å stoppe artiklene var å sikre fortsatt nærvær i Kina, ikke frykt for byråets inntekter.
Bloomberg News fikk store problemer i Kina da byrået i 2012 offentliggjorde en serie artikler om Kinas nåværende leder Xi Jinping og hans families formue. Artiklene gikk verden rundt og vakte stor oppmerksomhet.
Sparket
Åtte dager etter at nyheten om artiklene som var forkastet hadde lekket ut, kom så nyheten om at journalisten Michael Forsythe var blitt sparket.
Etter lekkasjen om den interne striden ble journalister som hadde arbeidet med artiklene, innkalt til en serie møter og også utspurt ansikt til ansikt av byråets ledere. Forsythe ble så en dag bedt om å komme til personalavdelingen, og ble deretter eskortert ut av Bloombergs kontorer.
Verken byråets ledere eller Forsythe selv har senere kommentert hva som skjedde.
Men til ChinaFile sier Forsythe, som har fått flere priser for sine reportasjer, at han er «arbeidsløs og på jakt etter en jobb. Jeg vil gjerne fortsette med journalistikk».
Les også:
Får frysninger av børsoppgangen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.