Sjeføkonom Marianne Kah fra ConocoPhillips hadde i det hele tatt lite gode nyheter for norsk olje- og gassbransje da hun snakket til oljeeliten samlet på oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord i onsdag.

- Vi har mange investeringsmuligheter i tight olje i USA som er langt gunstigere enn norsk sokkel, sier Kah, på spørsmål om hun vil anbefale sitt eget selskap å investere mer i Norge. «Tight» olje er en betegnelse på olje i tette og lite porøse bergarter - som skiferolje.

- Høyt skattenivå straffer Norge. Vi har muligheten for å få bedre lønnsomhet i ressurser i USA, som vi ikke har hatt før, utdyper hun.

Produksjonen på norsk sokkel består av gass som leveres via rørledninger til Europa, og olje av lett kvalitet. Ingen av delene er en del av suksessoppskriften i dagens energimarked, mener Kah.

Gassen taper
Gassen blir av Norge fremstilt som en del av klimaløsningen for Europa, fordi forbrenning av gass gir langt mindre utslipp enn kull, som fremdeles står for mye av energiproduksjonen i Europa. Men, sier Kah:

- Av ulike grunner er det ingen regioner som nå synes å lene seg på gass som en løsning for renere luft og lavere CO2-utslipp.

Hun viser til at utviklingsland som har kullressurser selv, helst bruker dem av økonomiske årsaker, og at land som Tyskland og Kina som gjør politiske grep for å få ned utslippene begge satser storet på fornybart, og samtidig brenner kull.

Oljen flommer
Den lette oljen er regnet som den beste, men hva slags olje land importerer har like mye med hva slags raffinerikapasitet de har bygget opp, som hvor bra kvalitet oljen har.

Derfor mener Kah at det etter at USA har startet storproduksjon av skiferolje, vil bli et overskudd av lett olje i verdensmarkedet.

- Det kommer til å ha konsekvenser for Nordsjøen. Den eneste grunnen til at vi ikke har sett dette enda er at oljen fra Libya, som er av samme kvalitet, er ute av markedet.

Det Kah mener er positivt på norsk sokkel er at det åpnes nye områder for leting.

- Det er interessant for oss, sier hun.





Les også fra oljekonferansen i Sandefjord.

<b>Ber om mindre skreddersøm på sokkelen </b>

<b>Han sitter med nøkkelen til fremtidens oljeeventyr</b>

<b>Kåret til oljebransjens gullgutt</b>

<b>- Det virker som om dere bruker dette til å la være å snakke om det som gjelder</b>

<b>Rekordstor tildeling av oljeareal</b>

Les også på DN.no:

<b>Overførte 800 mill. til ukjent Kypros-selskap</b>

<b>Hun tjener 80 mill. og er sjef for 278.000 ansatte</b>

<b>Nå begynner det å bli skummelt</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.