«Dine rettigheter står i fare. De håndteres med total forakt av mange land rundt omkring i verden», framholder Amnestys generalsekretær Salil Shetty.
I en rekke krigsherjede land, som Syria, Jemen, Afghanistan og i flere afrikanske land, blir det begått omfattende overgrep uten at de straffes.
Konfliktene har også forårsaket den verste flyktningkatastrofen siden andre verdenskrig med over 60 millioner mennesker på flukt.
Samtidig har internasjonale organisasjoner liten innflytelse på utviklingen.
FNs sikkerhetsråd har vist seg å være uten evne til å få verden til å skjerpe seg. Og FNs ulike menneskerettighetsorgan, Den internasjonale krigsforbryterdomstolen og regionale mekanismer som Europarådet undergraves av at land gir blaffen i dem, ifølge organisasjonens mørke oppsummering av 2015.
– Svakt system
– Systemets svakheter har aldri vært så åpenbare som i dag, skriver Amnesty, som oppfordrer FNs sikkerhetsråd til å tenke nytt og modig.
Organisasjonen er også bekymret over at land slår stadig hardere ned på opposisjonelle bevegelser og menneskerettighetsforsvarere – som journalister, jurister og aktivister. Spesielt ille er situasjonen i den arabiske verden etter de mislykkede folkeopprørere under den såkalte arabiske våren.
Det samme er tilfellet i Tyrkia, Russland og Aserbajdsjan, mener Amnesty.
Ros til Tyskland
Europa får i rapporten besk kritikk for sin håndteringen av flyktningkrisen. Kun Tyskland har vist et lederskap som levde opp til utfordringen, framholder organisasjonen.
EU-landene sto samlet sett ikke opp for menneskerettighetene, slik man pleier, ifølge Amnesty.
Unionens toppmøter har avløst hverandre uten at det har først til et samlet svar. Tvert imot, de har i stadig sterkere grad handlet om å holde flyktningene borte, ifølge Amnesty.
I tillegg er organisasjonen kritisk til at flere europeiske land, som terrorrammede Frankrike og Nederland, innførte lover som gir rom for omfattende overvåking og pågripelser ved svært svak mistanke. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.