Organisasjonen beskylder gigantselskaper som Apple, Samsung og Sony for ikke å gjøre grundige nok undersøkelser for å forsikre seg om at de ikke bruker kobolt som stammer fra barnearbeid.

– Jeg tilbrakte 24 timer nede i tunnelene. Jeg måtte gjøre fra meg der nede. Fostermoren min ville sende meg på skolen, men fosterfaren min var imot det. Han utnyttet meg ved å sende meg på jobb i minen, sier 14 år gamle Paul i rapporten.

Både barn og voksne som jobber i gruvene mangler helt grunnleggende beskyttelsesutstyr, ifølge rapporten. Amnesty skriver at minst 80 arbeidere døde under jorden i sørlige Kongo mellom september 2014 og desember 2015.

«Blir aldri tolerert»

Organisasjonen har kontaktet flere selskaper som står oppført som mulige kjøpere av batterier med kobolt fra gruver i Kongo.

Apple opplyser at de «evaluerer» om deres kobolt kommer fra Kongo og understreker at «barnearbeid aldri blir tolerert i vår leverandørkjede», og at alle slike anklager blir undersøkt og håndtert.

Samsung opplyser at de ikke kan fastslå med sikkerhet om deres kobolt har kommet fra sørlige Kongo, mens Sony sier at det ikke finnes noen tydelige beviser på at noe slikt skjer.

 

Les også: Russiske agenter får lov til å skyte mot folkemengder (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.