Marc "Dr. Doom" Faber, som står bak det månedlige nyhetsbrevet "Gloom, Boom and Doom" (se faktaboks), mener at "pengetrykkende" sentralbanker som den amerikanske vil holde aksjeprisene oppe i lang tid fremover.
Bedre enn "trygge havner"
Over de ti neste årene tror han derfor at aksjer vil gi bedre avkastning enn obligasjoner som idag anses som såkalte "trygge havner".
- Når du trykker penger går alt opp til forskjellig tid, over forskjellige slags eiendeler. Jeg tror at aksjer kan komme til å fortsette oppover, og jeg vil heller eie aksjer enn statsobligasjoner over de neste ti årene, sier Faber til CNBC.com.
Trykking vil forhindre statsgjeldskriser
Han mener at pengetrykkingen er en måte for globale styringsmakter å unngå en gjeldskrise som den europeiske på.
Samtidig er europeiske ledere samlet til toppmøte i Brussel i dag for å diskutere en løsning på gjeldskrisen i EU. Tyske folkevalgte godkjente tidligere onsdag belåning av Det europeiske stabiliseringsfondet. Det er likevel høyst usikkert om en løsning vil bli presentert før neste måned.
Stater må gå konkurs
Politikerne kritiseres for å ha forlenget krisen, fremfor å løse den.
- Slutten på krisen vil bli utsatt til stater går konkurs. De kan utsette sluttspillet uendelig lenge.. si fem til ti år. Hver pengetrykkingsøvelse skaper utilsiktede konsekvenser. Disse utilsiktede konsekvensene er høyere inflasjon enn om ingen penger hadde blitt trykket, sier Faber til CNBC.com.
Pengetrykking vil senke levestandarden
Den amerikanske sentralbanken har kjøpt tilbake statspapirer for 2,9 billioner dollar for å sette fart på økonomien. Faber har vært sterkt kritisk til praksisen, og mener den vil fortsette. Likevel prøver han å være optimistisk.
- Jeg mener jeg er svært konstruktiv og jeg er en stor optimist her i livet. Ellers ville jeg ha tatt selvmord i lys av standarden på styringmyndighetene vil har nå til dags. Det som er helt sikkert er at de vil ta formuen bort fra folk som gjør det bra, på den ene eller den andre måten, og fra middelklassen vil de ta den vekk gjennom å inflatere økonomien og ved å senke levestandarden, sier han.
En illevarslende boble
Faber legger til at den stadige tilførselen av nye penger inn i markedet skader den globale økonomien og skaper bobler. Én slik boble er det kinesiske boligmarkedet, som vil få dramatiske konsekvenser, advarer han.
- Om den kinesiske boblen brister en dag, som er uunngålig - kanskje ikke i morgen, kanskje ikke om tre måneder, kanskje om tre år - når det skjer vil det ha ødeleggende og dramatiske konsekvenser for verdensøkonomien, sier han.
Les også:
Sverige statsminister tror ikke på løsning ikveld
Frykt for fiasko: Dette står på spill
Advarer mot inflasjonspekulasjon
Tror toppen er nådd i aksjemarkedet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.