Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) har fått laget en egen film for å fortelle om regjeringens arbeid. Propaganda for skattebetalernes penger, mener Venstre.

«En av de tingene som er mest frustrerende som politiker, det er at mediene veldig ofte er opptatt av å finne de negative vinklingene på sakene. Derfor har vi laget en egen film som skal fokusere på hva regjeringen mener er viktig for å sikre din trygghet», sier Anundsen i starten av den drøyt 30 minutter lange filmen , som ble lagt ut på regjeringens nettsider mandag.

– Det er helt uhørt, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen til NTB.

– Det går virkelig ikke an å bruke statlige midler til å lage en propagandavideo på denne måten, sier han.

Reagerer

Elvestuen reagerer også sterkt på hvordan offentlig ansatte intervjues av Anundsen i filmen. Han sier han oppfatter filmen som en ren valgkampvideo for regjeringspartiene.

– Offentlig ansatte settes i en vanskelig situasjon når de trekkes inn som aktører i regjeringens politiske informasjonsarbeid. Jeg forventer en større ryddighet, sier Elvestuen.

– Det må skilles mellom offentlig ansatte og politisk ledelse. Den sammenblandingen de gjør her, er helt uakseptabel.

Elvestuen varsler at Venstre vil levere et spørsmål til statsråden om saken i Stortinget.

Uenige i kritikk

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik sier til VG at videoen framstår som «ren egenreklame».

– Det er samtidig en dårlig skjult kritikk av den frie presse, der tjenestepersoner er brukt for å legitimere et politisk budskap, sier Tajik til avisa.

– Å lage denne videoen, på denne måten, med departementets penger, er uttrykk for svært dårlig vurderingsevne, sier hun.

Elvestuen sier han også reagerer på begrunnelsen Anundsen gir for å lage videoen – at mediene ofte finner negative vinklinger.

– Begrunnelsen er ganske absurd. Den frie pressen gjør jo bare jobben sin, sier han til NTB.

«Nordkoreansk»

Journalist og forfatter Kjetil Stormark sier til Dagbladet at det er «noe nordkoreansk» over filmen.

– Man låner troverdighet fra et journalistisk format ved å benytte seg av journalistisk materiale. Fortellerteknikken er i grenseland for hva som oppleves etisk redelig, og de som svarer, er neppe helt ærlige, sier Stormark.

Også generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, er kritisk.

– Dette er propaganda. Det er en ren skrytevideo, sier Stavrum til VG.

– Han må få lov til å gjøre det, men det er unødvendig når han sparker på pressen for at de gjør jobben sin. Det er ikke noe nytt at makten ikke liker kritisk journalistikk, sier hun.

Anundsen selv avviser kritikken og omtaler filmen som en «objektiv informasjonsvideo» og en «gladsak» om politiets arbeid.

- Vanlig

Å lage filmer og videosnutter er en vanlig del av departementenes informasjonsarbeid, ifølge Departementenes servicesenter (DSS).

– Dette er høyst ordinært, sier direktør for informasjonsforvaltningsavdelingene i Departementenes servicesenter (DSS), Erik Bollestad, til NTB.

Det er DSS som har produsert den omstridte «skrytevideoen» til justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp). Filmen kostet 50.000 kroner å produsere. Av dette har 20.000 kroner gått til å betale for arkivmateriale fra NRK og TV 2.

Det er Justisdepartementet som har betalt for videoen, opplyser kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange til NTB.

Bollestad presiserer at han ikke har sett videoen til Anundsen og ikke kan uttale seg om innholdet.

– Men gitt at den er en del av departementets informasjonsarbeid, minner denne saken om en storm i et vannglass, sier han.

 

Les også: - Nå får vi det fra alle kanter. Det er sterke krefter i sving her

- Si unnskyld til de ansatte som er blitt tvunget til å stille opp

Sjeføkonom om panikken: - Nå er markedene helt ute av balanse

 

Se også:

Det er usikkerhet rundt oss:

Det er usikkerhet rundt oss
Statsminister Erna Solberg om fallet i aksjemarkedet
00:32
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.