– Vi prøver så langt vi kan å imøtekomme de tilbakemeldingene vi har fått fra norske statsborgere som ikke er født i Norge, men som har opplevd at fødested ikke ble ført opp i nye pass, sier POD-seksjonssjef Astrid Borge.

Da passreglene ble endret i mars, ble kravet skjerpet til hva slags informasjon som er troverdig nok til at Norge vil legge den inn i passet. Personer født i 30 land – de fleste i Asia og Afrika – risikerte å få oppført «fødested ukjent» i sine nye pass, selv om de i dag kanskje har norsk pass med korrekt fødested.

Anundsen grep inn

Justisminister Anders Anundsen (Frp) tok forrige uke kontakt med POD for å be direktoratet om å rydde opp i problemene.

For adopterte vil politiet nå likevel kunne bruke det fødestedet som er oppgitt i adopsjonsmeldingen. I andre saker der det ikke er mulig å dokumentere hvilken by man er født i, vil man i stedet føre opp fødelandet som både fødested og fødeland.

Alle som har fått nye pass med «fødested ukjent» etter at de nye reglene trådte i kraft, kan få nytt pass uten å betale nytt gebyr, opplyser POD.

Kraftige reaksjoner

Mange norske statsborgere som er født i utlandet, reagerte da konsekvensene av de nye passreglene ble kjent.

Blant annet skrev Philip Marcussen, som er norsk statsborger adoptert fra Vietnam, i en kronikk i Aftenposten at han ikke aksepterer å være «annenrangs borger».

Jussprofessor Mads Andenæs sa til Klassekampen at forvaltningslovens krav til saksbehandling ikke så ut til å ha blitt fulgt i saken.

– Dette er så inngripende at alle skjønner at det burde vært gjenstand for en offentlig høringsprosess, sa han. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.