"Penger er en alt for alvorlig sak til å bli overlatt til sentralbanksjefer", sa en gang den kjente økonomen Milton Friedman i en diskusjon om hvem som burde ha makten over pengene våre.
Likevel er to av verdens mektigste menn i dag sjefen for Federal Reserve Bank i USA, Ben Bernanke, og presidenten i den europeiske sentralbanken ECB, Mario Draghi, skriver ing.dk.
"Hvis de kan, så kan vi"
De mektige sentralbanksjefene er imidlertid kommet under press etter at de som svar på finanskrisen har "trykket opp" og pøst ut billioner av euro og dollar til sløsende regjeringer og haltende banker.
Sentralbanksjefene på sin side hevder at de nytrykte pengene ikke vil påvirke realøkonomien da de kun går til å dekke bankenes tapte veddemål, og at de for øvrig er blitt "sterilisert", et begrep som ifølge ing.dk ingen helt vet hva betyr. Nytrykkingen av penger tåkelegges i tillegg med kreative betegnelser, som for eksempel quantative easing.
Men mange mennesker frykter nå at den økende devalueringen av deres valuta vil føre til "stagflasjon" og depresjon, som innebærer økende priser på viktige importvarer som mat og energi, i kombinasjon med høy arbeidsledighet og stagnasjon i økonomien.
Forskjellige mennesker verden rundt har på den bakgrunn fått en idé: Hvis sentralbanker kan lage penger rett ut av luften, så kan vi også, sier de.
Mer enn 2500 valutasystemer
Og de er ikke alene. Antallet alternativer valutaer har nemlig vært i enorm vekst de siste ti år. Ifølge en database finnes det nå over 2500 valutasystemer verden over. Et eksempel er bitcoin, som har en fri prisfastsettelse på internettbørser og brukes som digitale kontanter til gebyrfritt kjøp av varer og tjenester i hele verden. Bitcoins oppgis å ha mellom 40.000 og 100.000 brukere.
Hovedformålet med alternative valutaer har imidlertid ifølge ing.dk vært å styrke den lokale økonomiens motstandskraft og gjøre dem selvforsynte med kjøpekraft og produksjon.
Men selv om myndighetene påstår de er for liberalisering og et fritt marked, legges det kjepper i hjulene for fremveksten av alternative valutaer. Bruken kriminaliseres, som har vært tilfellet med Liberty-dollaren, man vanskeliggjør handelen med bitcoins og legger moms og kapitalskatt på kjøp og salg av det desidert eldste alternative betalingsmiddel, nemlig gull og sølv.
Tillit, tillit, tillit
Et problem med alternative valutaer er tillit. Hvis bare én utnytter systemet, og ingen vil påta seg ansvaret, kan hele systemet til den alternative valutaen bryte sammen.
Men i takt med utviklingen av gjeldskrisen verden rundt, kan det være et spørsmål om tid før folk flest innser at nasjonalstater heller ikke baserer sine papirpenger på annet enn tillit til sentralbankenes dømmekraft. Det skapes ikke velstand ved å trykke stadig mer penger. Da ville jo alle land gjøre det for å løse ethvert problem i sin økonomi.
Hvis uhellet skulle skje, og verden igjen skulle havne i en depresjon, kan man ifølge ing.dk kanske sikkert regne med at nye ideer på pengefronten vil spre seg raskt.
Les også:
- Finanskrisen vil kunne eksplodere igjen
Peter Warren om EUs redningspakke: - Trolig den største svindelen noensinne
Han er USAs nye lånekonge
- Hva tror dere om QE2?
Varsler gigantisk europeisk gjeldsbølge
Brasil erklærer «valutakrig» mot Europa og USA
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.