Alger/Oslo (NTB-Hege Pauline Hovig): Angrepet mot gassanlegget i Algerie kan være hevn for den franske intervensjonen i Mali, som Norge støtter. Situasjonen er uavklart for 13 av de norske som jobber på anlegget.

Tungt bevæpnede islamister, som trolig tilhører en utbrytergruppe fra al-Qaida i islamsk Maghreb (AQIM), slo til mot det store gassanlegget i ørkenen i morgentimene onsdag.

Hva som har skjedd med de 13 norske Statoil-ansatte som befant seg inne på anlegget da angrepet startet, var onsdag kveld uklart.

Mali-hevn
Islamistene sier angrepet er en hevn for den franske militæroperasjonen i Mali som slår ned på det islamistiske opprøret der. Norge støtter den franske operasjonen politisk, men om det er årsaken til at islamistene har rammet et anlegg der det er flere nordmenn, er ikke kjent.

Hvilke krav gisseltakerne har kommet med, er fortsatt ukjent. Ifølge AFP krever gisseltakerne at et hundretall islamister som sitter fengslet i Algerie, må løslates og føres til Mali. Samtidig melder det mauritanske nyhetsbyrået ANI at kravet er at Frankrike umiddelbart stanser aksjonen i Mali.

Uansett sier Algeries innenriksminister Dahou Ould Kabila at det er uaktuelt å forhandle med gisseltakerne.

Advarer mot aksjon
– Dette er en av de mest alvorlige situasjonene Statoil noen gang har opplevd, sier Lars Christian Bacher, konserndirektør for utvikling og produksjon internasjonalt (UPI) i Statoil.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) bekrefter at 13 nordmenn er involvert i gisselaksjonen, og han opplyser at regjeringen nå har satt krisestab i forbindelse med aksjonen.

Flere av islamistene befant seg onsdag kveld fortsatt inne på anlegget, der mange av de ansatte trolig enten gjemmer seg eller er tatt som gisler.

Gisseltakerne advarer mot et væpnet angrep for å få satt gislene fri og sier det vil få «tragiske følger». Islamistene hevder ifølge ANI at de har lagt ut sprengladninger rundt det enorme gassanlegget.

Ringte kona
Statoil er svært tilbakeholden med informasjon om situasjonen og vil ikke si hvor mange norske ansatte som er tatt som gisler. Men kona til en nordmann som jobber for Statoil på anlegget, har bekreftet at hennes mann er tatt til fange.

– Jeg ble oppringt av mannen min i formiddag. Han opplyste at han var blitt tatt som gissel, sier den bortførtes kone til BT.

Backer sier Statoil ikke kan gå inn på detaljer av sikkerhetsmessige årsaker.

– Det er to lettere skadde, men situasjonen er uoversiktlig og uklar, sa han på en pressekonferanse onsdag kveld.

Irland bekrefter at en irsk statsborger er tatt som gissel. Også flere amerikanere, briter, franskmenn og japanere er blant gislene, i tillegg til mange lokalt ansatte algeriere.

To eller tre personer skal ha blitt drept, deriblant en franskmann og en brite, ifølge algeriske medier.

Mange gisler
Ifølge flere medier ble til sammen 41 personer tatt som gisler, men verken Statoil eller andre berørte parter vil bekrefte dette tallet.

– Vi ønsker ikke å kommentere på hvordan hendelsesforløpet er verken for de nasjonale eller internasjonale gislene. Det vi vet er at dette er en gisselsituasjon med et internasjonalt tilsnitt der det er gisler fra en rekke nasjoner involvert, sier Backer til NTB.

Et fransk cateringselskap opplyser onsdag kveld at 150 av deres lokalt ansatte holdes fanget på gassanlegget.

Skjøt mot buss
Statoil driver In Aménas-anlegget i et såkalt joint venture med BP og det statlige algeriske selskapet Sonatrach.

Islamistene angrep først en buss med Statoil-ansatte før de rykket videre mot gassanlegget.

– Vi var bare to hundre meter fra leiren da de dukket opp fra mørket og skjøt mot oss, sier en nordmann som var passasjer i bussen, til avisen Strilen.

Algeriske soldater som vokter leiren der anlegget ligger og hvor arbeiderne bor, slo angriperne tilbake og bussen kunne kjøre videre. Islamistene fortsatte deretter mot selve gassanlegget.

Nordmannen på bussen sier han nå befinner seg i sikkerhet i en militærleir et stykke unna sammen med tre andre kolleger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.