- Hva var det Gro sa.... Alt henger sammen med alt.

Arvid Grundekjøn, avtroppende styreleder i Statkraft, prøver å svare på om hans krasse kritikk av staten som eier har sammeheng med at han nå må forlate styrelederstolen i det statseide kraftselskapet.

- Jeg har jo pekt på noen av de utfordringene jeg mener ligger der, sier Grundekjøn til DN.no.

Offentlig kritikk av full hals
Statskrafts ønske om friske penger til å satse internasjonalt ble vedtatt desember 2008, så kommunisert i et brev til staten som eier 4. feb 2009.

I juni 2010 - ett og et halvt år senere - var styrelederens tålmodighet slutt: Grundekjøn langet ut mot næringsminister Trond Giske (Ap) og staten som eier da han i full offentlighet uttrykte dyp frustrasjon over at Næringsdepartementet ikke har gitt selskapet klarsignal for en kapitalutvidelse selskapet ønsker.

Les mer her: <b>Ga Trond Giske pepper i 15 minutter på overtid</b>

I dag ble det klart at Statkrafts styreleder byttes ut. Inn kommer DnB Nors tidligere konsernsjef Svein Aaser.

Grundekjøn vil ikke snakke direkte om prosessen i forkant av styrelederbyttet, men avviser ikke at det har sammenheng med hans meninger om beslutningsprosessene i det offentlige.

- Jeg har et ganske sterkt syn på forbedringspotensialet i statlig eierskap - hvor det kan være eiere som synes det ikke er noe særlig å ta en sånn debatt offentlig, sier Grundekjøn til DN.no.

Næringsminister Trond Giske mener sjefsbyttet er naturlig, og avviser sammenhengen med Grundekjøns kritikk: Giske avviser furting

Måtte gå
Grundekjøn angrer likevel ikke på at han flagget sine meninger i full offentlighet.

- Den debatten var bevisst for min del. I Statkraft har det vært mange synspunkter rundt at man har måttet hente ut penger fra selskapet for å dekke inn på statsbudsjett og følge handlingsregelen. Men Statskraft er en bedrift og må ha en type beslutningssystemer som passer for en bedrift. Jeg følte vel at vi skulle ha dette som en del av samfunnsdebatten, sier han til DN.no, og fortsetter.

- Det jeg vil ha en offentlig debatt på er utfordringen ved hvordan vi kan effektivisere det offentlige systemet. Det er systemet som er utfordringen, sier Grundekjøn.

Han setter spørsmålstegn ved hvorfor det er mer fornuftig og bruke milliarder via oljefondet til å kjøpe eierandeler i internasjonale selskaper fremfor å satse på Statkraft, som er å satse på noe som er positivt for norske bedrifter og for miljøet.

- Vi kunne blitt en sentral aktør innen fornybar energi i nye geografiske områder, vi kunne dratt med oss norsk leverandørindustri. Statkraft er en innertier på så mange områder, sier Grundekjøn.

- Det høres ut som en strategi som burde passe Trond Giskes ambisjoner?

- Han har aldri uttalt at han er uenig i sak, jeg tror han langt på vei er enig. Utfordringen er å få frem beslutningene, sier Grundekjøn.

- Hva vil du si til Trond Giske nå?

- Til han og det nye styret vil jeg si at jeg håper at man lykkes i å forbedre beslutningssystemet i det statlige og fokusere mer på selskapsinteressen. Noen må være selskapets talsmann, ellers havner selskapet i bakleksa. Jeg skjønner at statsbudsjettet er viktig, men min oppgave er å være fanebærer for selskapsinteressene. Jeg ønsker ikke å gå i stupen på noen, men ønsker lykke til med å få til disse tingene. Lykke til og god sommer!

Les også: Giske: - Kan ikke gi bort statens verdier (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.