Euroen hadde sitt største månedlige fall på ett år mot yen, og falt også markert mot dollar ettersom bekymringer knyttet til den greske statsgjelden bygget seg opp i januar.
Renten på greske statsobligasjoner har gjort et kraft hopp på nesten 0,7 prosentpoeng denne uken, samtidig som at prisen på forsikring mot mislighold av gresk statsgjeld, såkalte credit default swaps (CDS), er den høyeste noensinne.
Bryter ned tilliten
I praksis betyr det at markedet har stadig mindre tro på at greske politikere klarer å rydde opp i landets vaklende statsfinanser. Ifjor var budsjettunderskuddet 12,7 prosent av brutto nasjonalproduktet (bnp), mer enn fire ganger større enn grensen på tre prosent som er forutsetningen for å delta i eurosamarbeidet. Samtidig vokser statsgjelden raskt.
- Hellas kommer til å bryte ned tilliten til euroens levedyktighet i en periode, sier Jessica Hoversen i MF Global til Bloomberg News.
En trygg havn
Samtidig fortsetter den amerikanske dollaren å styrke seg, og ligger nå rundt sitt høyeste nivå på seks måneder mot en handelsvektet kurv av valutaer.
Les også: Knallsterk dollar
- I tillegg til å være en trygg havn er det fundamentale forhold som støtter opp om dollaren. Den økonomiske situasjonen i USA ser bedre ut, sier hun, og viser blant annet til sterke BNP-tallene som kom fra USA fredag ettermiddag norsk tid.
Euroen er ned 6,1 prosent mot yen i januar, det største månedlige fallet siden januar ijfor da valutaen falt 9,1 prosent.
Euroen har også svekket seg noe mot den norske kronen, og er ned fra rundt 8,31 kroner for en euro i begynnelsen av januar til 8,21 for en euro nå.
Det er ventet at EU-kommisjonen vil komme med en vurdering av Hellas sin budsjettplan onsdag. Foreløpig har EU-landene avvist rykte om at de nå ser på måter å hjelpe Hellas på, og samtidig har den greske statsministeren George Papandreou også avvist at han vet noenting om en europeisk tiltakspakke.
Smittefrykter brer seg
I tillegg sa ratingbyrået Moodys tidligere denne uken at også Portugal trenger kraftigere budsjettkutt enn landet har lagt opp til i sitt 2010-budjsett, dersom de skal unngå en nedgradering av sin kredittrating.
- Smittefrykten brer om seg, og risikoaverse investorer kan også være ute etter å angripe også de større og sterkere eurosonelandene og deres gjeld, skriver valutastrateg Geoffrey Yu i UBS, i et notat ifølge Bloomberg News.
Les også: EU frykter sammenbrudd i eurosonen
- Et under at jeg bare tapte to milliarder (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.