En undersøkelse utført av Yougov for DN.no viser at 1 av 4 oppgir å ha tatt egenmelding uten å være syk. Tall fra NHO, SSB og SINTEF viser at tapte dagsverk fra egenmeldinger utgjør én prosent av alle dagsverk. I 2012 førte det til kostnader på 11,7 milliarder kroner for samfunnet. Tallene gjelder kun fastlandsøkonomien.
- Norge har verdens største sykefravær i utgangspunktet. Jobbfravær får svært få konsekvenser i Norge, og hvis man mister jobben, er det jo bare å finne seg en ny, sier organisasjonspsykolog Espen Skorstad til DN.no.
Offentlig administrasjon og forsvar, og trygdeordninger underlagt offentlig forvaltning, i tillegg til offentlig helsesektor er de sektorene der flest tar egenmelding.
Ansett de som passer inn
Skorstad er ekspert på ansettelser. Han mener du kan luke ut de potensielle skulkerne allerede i ansettelsesprosessen.
- Når du ansetter en person er det avgjørende å sørge for at motivasjon og verdigrunnlag er i tråd med virksomhetens kultur. Hvis dette ikke er tilfelle, vil jobbengasjementet falle og potensialet for fravær på jobben øke, sier Skorstad.
Han forklarer at en grunnleggende anbefaling for å ansette folk som ikke skulker jobben er å sørge for at den enkeltes motivasjon og verdigrunnlag passer i bedriften.
- En person som motiveres av prestasjonslønn og økonomiske incentiver passer naturlig nok dårligere inn i Røde Kors, enn en person som motiveres av å hjelpe andre, sier Skorstad.
Se etter integritet
- Når det kommer til ansatte som skulker, er det de ansattes holdninger det dreier seg om. Integritet er et viktig begrep, og en av de psykologiske egenskapene som er viktigst for å måle effektivitet, sier Skorstad.
Han forklarer at dét er grunnen til at det mange arbeidspsykologiske tester som måler integritet, og som også kan forutsi sjansen for tyveri og disiplinære problemer.
- Ansatte med høy integritet er også mindre tilbøyelige for å skulke jobben.
Ikke undervurder de eldre
- Veldig mange arbeidsgivere har en tendens til å diskriminere eldre arbeidstakere. Rett og slett fordi du blir sett på som utgått på dato. Mange tror at eldre ikke lenger har det som skal til for å levere. Dette har imidlertid ikke rot i virkeligheten.
Den eldste arbeidsgruppen var også den som oppga minst skulk i undersøkelsen.
- Eldre er mer lojale. Deres holdninger og verdigrunnlag gjør at de sjelden skulker jobben, sier Skorstad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.