Isbreene vest i Antarktis smelter, fastslår amerikanske forskere. De frykter det er for sent å stanse smeltingen, som trolig delvis skyldes menneskeskapte klimaendringer.
Seks ulike isbreer er i ferd med å gli ut i Amundsenhavet utenfor Vest-Antarktis, ifølge forskere ved den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA og University of California.
Målingene er gjort blant annet ved hjelp av satellitter over en periode på nærmere 20 år. De ytterste delene av breene hviler på havbunnen, og det er ikke påvist fjell under isen som kan bremse prosessen.
– Det er ingen vei tilbake, sa NASA-forskeren Eric Rignot mandag.
Havet stiger
Rignot anslår at smeltingen i Vest-Antarktis vil heve havnivået over hele verden med 1,2 meter i løpet av en periode på flere århundrer.
De nye funnene betyr at den totale havnivåstigningen kan være undervurdert i rapportene til FNs klimapanel (IPCC). Panelet har anslått en stigning på opptil 82 cm fram til 2100.
Varmere klima
Også forskere ved University of Washington har gjort en ny studie av isen i Vest-Antarktis, ifølge avisa The Guardian. Både de og Rignots team konkluderer med at det neppe er mulig å stanse smeltingen.
– Vi tror smeltingen har sammenheng med det varmere klimaet, sier Rignot.
Ifølge IPCC er det overveiende sannsynlig at mesteparten av den globale oppvarmingen siden 1950-tallet skyldes menneskeskapte utslipp av klimagasser.
Samtidig som breene i Vest-Antarktis er i ferd med å smelte har mengden sjøis i Sørishavet økt de siste årene. Forskerne tror dette skyldes forholdsvis kortvarige naturlige svingninger.
– Enorme endringer
At isbreene i Vest-Antarktis delvis hviler på havbunnen, er en av årsakene til at de er sårbare for temperaturstigninger og økt smelting. De betydelig større breene i Øst-Antarktis ligger på land og er mer stabile.
Sridhar Anandakrishnan ved Pennsylvania State University mener de nye studiene viser at det foregår enorme endringer i Antarktis. Han tror anslagene for den globale havnivåstigningen dette århundret vil måtte økes til opptil 90 cm.
Les også:
Klimaløsningen
Klimamål krever store endringer
Klimaekspertene gir oss 15 år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.