Helseminister Bent Høie er bekymret for landets antibiotikabruk, og frykter resistens i fremtiden vil føre til svekkede behandlingsmuligheter for alvorlige sykdommer som kreft.

En av faktorene som bekymrer ham mest, er at nordmenn tar med antibiotika fra ferier i utlandet.

- Det må de slutte med, mener Høie.

BAKGRUNN: Frykter for kreftbehandlingen(Krever innlogging)

Han får støtte av medisinsk fagdirektør, Steinar Madsen i Legemiddelverket.

- Vi advarer folk mot å ta med antibiotika fra utlandet. Det kan være skadelig både for dem selv og for pasienter i Norge, sier Madsen.

Det verste du kan gjøre, er å kjøpe deg et lite lager til bruk «etter behov», mener han.

- De aller fleste såre halser og hoste skyldes virus og skal ikke behandles med antibiotika.

Madsen tror mange nordmenn går til innkjøp av antibiotika fordi de tidligere har opplevd å få «nei» til å bruke dem av legen sin.

- Norske leger er ganske strenge, og vil ikke gi antibiotika til pasienter som ikke trenger det. Da blir noen pasienter kanskje litt sure og tenker at de skal kjøpe seg et lager i utlandet og ta det når de vil.

Kollektivt ansvar

Og det kan ingen nødvendigvis nekte deg.

Det et ulike regler for vanedannende legemidler, legemidler på dopinglisten og vanlige legemidler.

- Hovedprinsippet er at det er lov å ta med seg legemidler til eget bruk når de er kjøpt lovlig i utlandet, enten ved resept fra lege eller lovlig på et apotek.

Hvor lurt det er å være sin egen medisiner, kan det imidlertid stilles spørsmål om.

- Vi må alle gjøre vår del for at dette skal gå bra. Hvis ikke vil resultatet kunne bli at det slår tilbake på deg selv hvis du blir syk og trenger avansert kreftbehandling eller operasjoner. En behandlingsutløst infeksjon som ikke kan behandles kan i verste fall være dødelig.

Ingen oversikt

I dag har verken Legemiddelverket, Tollvesenet eller andre oversikt over mye antibiotika som føres inn i landet via ferierende nordmenn.

Madsen mener likevel det største problemet er at stadig flere nordmenn som reiser på ferie får behandling ved utenlandske sykehus.

- Der er det resistente bakterier, og disse blir da tatt med hjem til Norge, ifølge Madsen og utdyper:

- Det store problemet er at mange land har stor resistens allerede og må skrive ut de kraftigst virkende midlene for å få effekt. Dermed får norske turister en kur som er annerledes enn det vi ville ha gitt i Norge.

Har du fått antibiotika som er blitt utskrevet av lege i utlandet kan det være lurt å snakke med fastlegen om dette er en god behandling, mener Madsen.

- Men hva gjør du da, ringer fastlegen hjemme i Norge?

- Det er ofte vanskelig å gi gode råd fordi vi i Norge ikke har oversikt over resistensen er i det enkelte land.  Vi blir til en viss grad tvunget til å stole på de lokale legene når de velger sine antibiotika. Mange land har både leger og pasienter rett og slett en uvettig holdning til at man skal ha det sterkeste og kraftigste uansett hvilken infeksjonssykdom det dreier seg om.

Fagdirektøren mener likevel det kan være lurt å snakke med fastlegen, dersom du har fått utskrevet antibiotika i utlandet.

Og har du begynt på den, er det viktig å fullføre.

- Da bør du avslutte. Det er lovlig og greit, men du bør være forsiktig.

Streng politikk

For å få bukt med problemene, må det føres en streng politikk, tror fagdirektøren.

- Dessverre har dette i noen land kommet så langt at det er vanskelig å snu utviklingen. Det interessante er at utviklingen i land med streng antibiotika-politikk, som Nederland, Sverige og Norge, blir resistensproblemet mye mindre. Det er viktig at vi fortsetter den strenge politikken.

Norge samarbeider tett i Europa for at nye antibiotika skal bli brukt riktig.

Derfor er det igangsatt et europeisk samarbeid. Før ble gjerne antibiotika brukt til «alt mulig», men den tiden er nå forbi, forklarer Madsen.

- Nye legemidler i Europa har felles godkjennelse. Norge er veldig opptatt av at nye legemidler som kommer til landet ikke skal få brede indikasjoner, at de kan brukes mot «alt». Vi ønsker å ha smalest mulig bruksområder og mest mulig spesifikt slik at man ikke får overforbruk. Nå blir de kun godkjent for tilstander som er nøye utprøvd.

LES OGSÅ: Staten til krig mot resistente bakterier

Medisiner får omsetningsforbud i Norge etter juks  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.