- Det kommer mange sendinger hver eneste dag. Akkurat hvor mange vet jeg ikke, det har vi ikke tall på, sier kontrosjef Jon Aspelund ved tollkontoret på Alnabru i Oslo.
Han snakker om forsendelsene fra utlandet som inneholder antibiotika.
De ferskeste tallene fra Nasjonalt folkehelseinstitutt viser at nordmenn brukte i underkant av 51,9 tonn antibiotika i 2012. Nesten 90 prosent av all bruk skjer utenfor sykehus og sykehjem, skriver Folkehelseinstituttet i rapporten.
Det betyr at de fleste av oss får utskrevet antibiotika fra fastlegen, men mange anskaffer seg også legemiddelet på egenhånd - fra utlandet.
- Vi har hatt aksjoner sammen med Tollvesenet. Det vi ser, er pakker som kommer fra utlandet og som er adressert til personer som bor i Norge, forklarer medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket.
Bestiller på nett
Pakkene kommer ofte fra mottakerens familie i Polen og andre steder i Øst-Europa, men også fra leger, ifølge Aspelund.
I tillegg bestiller nordmenn legemidler fra utenlandske nettbutikker.
- Det har vært en helt klar økning, særlig de 6-7 siste årene. Før kom det nesten ikke medisiner i posten, men dette har tatt seg opp fra år til år, forklarer tollsjefen.
Det er Statens Legemiddelverk som avgjør hvilke legemidler som skal stå på narkotikalisten som dopinglisten er en del av. Deretter er det Tollvesenets oppgave å forsøke å stoppe disse. I fjor ble 3862 forsendelser med ulovlige legemidler stanset.
Hvor stor andel antibiotika utgjør av dette er uvisst.
- Det kommer masse medisiner i posten. Per i dag er det veldig mye av dette som er tillatt. Så lenge det er kjøpt lovlig i utlandet, kan det sendes innenfor EØS-området. Det er det dette det blir forandringer på, forklarer han.
- Et sjansespill
Aspelund gleder seg til den nye lovendringen for import av legemidler trer i kraft. Da vil Tollvesenet kunne stoppe flere forsendelser og destruere dem, tror Aspelund.
I dag må han sende tilbake pakker med ulovlig innhold. Disse blir som regel sendt tilbake til Norge igjen.
- De snur bare poststrømmen, i dag er det veldig lettvint.
Frem til nå har bare pakker med reseptbelagte medikamenter - som ikke er utstedt fra lege kunnet bli stanset. Med det nye lovforslaget vil bare reseptfrie legemidler med markedsføringstillatelse slippe gjennom nåløyet.
Resten må kjøpes i Norge.
- Det er veldig viktig for folkehelsen å få disse reglene på plass, fordi det er utrolig mye rart som kommer fra utlandet. Mange ganger kan du ikke være helt sikker på hva det er, eksempelvis kan medikamentene være laget på en dårlig fabrikk. Det er et sjansespill å kjøpe slike medisiner, sier Aspelund.
LES OGSÅ: Innrømmer kostnadssprekk
- Da må man for guds skyld ikke sette igang
Vi reiser lengre – og litt mer kollektivt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.