En klar referanse til målsettingen om å kutte utslipp av klimagasser med 50 prosent innen 2050 er fjernet fra utkastet til slutterklæring. I stedet heter det at APEC vil gå inn for «et betydelig» kutt i utslippene innen 2050.

APEC (Samarbeidsorganisasjonen for Asia og Stillehavsregionen) holder nå det siste internasjonale toppmøtet som er planlagt før FNs klimatoppmøte i København i desember.

Selv om APEC-møtet ikke er et ledd i FNs problemfylte klimaforhandlinger, samler de 21 medlemslandene mange av de viktigste aktørene i klimapolitikken, deriblant de to aller viktigste, Kina og USA.

Kontroversielt forslag

I det første utkastet til slutterklæring het det at «globale utslipp vil måtte reduseres til 50 prosent under 1990-nivået innen 2050».

I det siste utkastet heter det derimot: «Vi mener de globale utslippene vil måtte nå toppen om få år og bli betydelig redusert innen 2050. Vi innser at tidsrammen for å nå utslippstoppen vil bli lengre i utviklingsøkonomier.»

I juli klarte G8-landene heller ikke å få med seg Kina og India på målsettingen om å halvere klimautslippene innen 2050. Begge land har gjort det klinkende klart at behovet for økonomisk vekst trumfer ønsket om klimakutt.

– Målet om en reduksjon på 50 prosent var med i et tidligere utkast, men det var svært kontroversielt, sier Yi Xianliang, en av diplomatene i Kinas delegasjon i de internasjonale klimaforhandlingene.

Han sier beslutningen om å fjerne formuleringen ble tatt i fellesskap.

Kina stritter imot

Kina har nå passert USA og blitt verdens største kilde til menneskeskapte utslipp av klimagasser, men landet krever fortsatt at industrinasjonene må bære den største byrden i klimapolitikken.

Gao Guangsheng, generaldirektør i klimaavdelingen i Kinas nasjonale kommisjon for utvikling og reform, viser til at Kina fortsatt står fast på klimapolitikkens prinsipp om «felles, men differensiert ansvar».

I Kyotoprotokollen, som gjelder fram til 2012, er det kun industrinasjonene som har forpliktet seg til å redusere utslippene av klimagasser. Utviklingslandene kan fortsatt gjøre som de vil.

Den industrialiserte verden arbeider nå hardt for å få resten av verden med på laget, og foran klimatoppmøtet i København har flere utviklingsland signalisert at de er villige til å påta seg forpliktelser.

Brasil kunngjorde fredag at landet vil redusere sine utslipp til minst 36 prosent under det beregnede utslippsnivået i 2020.

Lørdag fulgte Sør-Korea opp med et løfte om å redusere utslippene til 4 prosent under 2005-nivå innen 2020. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.