– Det er viktig for Norge at norske selskaper har en global strategi, sier kronprins Haakon, etter å ha åpnet aluminiumsverket i Qatar som Norsk Hydro står bak.

Med tre aluminiumsbarrer som symboliserte vann, miljø og aluminium åpnet Qatars emir Hamad bin Khalifa al-Thani sammen med kronprins Haakon det store aluminiumsverket i Qatalum.

Samarbeidet mellom Norsk Hydro og Qatar Petroleum er det største norske industriprosjektet i utlandet noen gang.

– Dette er resultatet av et godt samarbeid gjennom 40 år, og det er en god dag for begge landene, sa kronprinsen etter åpningen mandag.

Men spørsmål om CO2-utslippene fra gasskraftverket på Qatalum ville han ikke svare på.

– Spørsmål som gjelder andre sider ved dette prosjektet, må stilles til statsråden og konsernledelsen. Min oppgave her er å legge til rette for et godt forhold mellom Qatar og Norge, sa Haakon.

Qatalum er det første aluminiumsverket i Qatar, og det er bygd med norsk ekspertise og erf#229 fra norsk aluminiumsindustri. Til sammen er det investert rundt 33 milliarder kroner i prosjektet, som kritikerne mener setter norske arbeidsplasser i fare, bryter menneskerettighetene og er en miljøversting.

Les også: Krass kritikk av Hydros prestisjeprosjekt

Folkemusikk

Også styreleder i Qatalum, Abullah Salatt, mente at åpningsdagen var en god dag.

– Dette er en stor dag i vår historie, sa han.

Det styrtrike gulflandet forventer en vekst på 5,5 prosent i sitt brutto nasjonalprodukt når aluminiumsverket er i full drift.

Allerede i desember i fjor startet produksjonen av aluminium i Qatalum fire mil sør for Qatars hovedstad Doha. Ved utgangen av året skal verket komme opp i full produksjon, som er 585.000 tonn i året.

Det var en stilfull åpningsseremoni de prominente gjestene fikk oppleve.

Folkemusikeren Helene Bøksle sang stemningsfullt sammen med den qatarske gitaristen Mersel Oraji. Mest stemning skapte likevel det britiske steelbandet Weapons of Sound, som framkalte et fyrverkeri av rytmer på instrumenter som grytelokk, vaskebaljer, skurebrett og gryter – alt laget av aluminium.

VM i aluminium

For Norsk Hydro er Qatalum et internasjonalt prestisjeprosjekt, og konsernsjef Svein Richard Brantzæg mener at det halvstatlige selskapet deltar i VM i aluminium. Men det har vært et komplekst og krevende utbyggingsprosjekt, erkjenner han.

– Fortrinnet for Norsk Hydro har vært å bruke erf#229ene fra norske aluminiumsverk utviklet gjennom mange år, og vår utbygging av Norges nest største gassfelt Ormen Lange, sier Brandtzæg.

Qatalum-utbyggingen er seks ganger større enn Ormen Lange. I tillegg har det ikke vært noen ulempe at Hydro har lang erf#229 etter å ha vært i det styrtrike landet siden 1969.

Gjestearbeidere

Norsk Hydro eier 50 prosent av Qatalum, mens Qatar Petroleum eier den andre halvparten.

På det meste har 22.000 arbeidere jobbet samtidig. Ansatte fra Norsk Hydro har ledet prosjektet, mens arbeiderne i stor grad har vært gjestearbeidere fra India, Nepal, Pakistan og Bangladesh.

Til tross for at gasskraftverket tilknyttet Qatalum spyr ut miljøgassen CO2 i like store mengder som halvparten av norsk veitrafikk, hevder Brandtzæg at Qatalum er et miljøprosjekt, og at gasskraftverket er det mest miljøvennlige som hittil er bygd.

– Aluminium er energi i fast form, og et gjenvinnbart materiale som bare taper 5 prosent av energien ved gjenvinning, sier han. Og lover at Qatalum skal ha klar en teknologi for CO2-fangst innen 2020.

Les også: Norges største industriprosjekt utenlands (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.