Moderne smarttelefoner og streamingtjenester som Spotify og Wimp har gjort at mange mener tradisjonelle musikk-/MP3-spillere er på vei til å bli overflødige. Men etter å ha testet de nye versjonene av Apples iPod-spillere, tviler vi ikke et sekund på at Apple kommer til å fortsette å selge iPod-er i bøtter og spann i lang tid fremover. For dette er bra.

Det er spesielt på brukervennlighet og funksjonalitet iPod scorer godt. Likevel mener vi også lydkvaliteten er ganske god, selv om hifi-entusiaster antagelig bør velge noe annet. Det er naturlig nok også litt mindre "trøkk" i lyden til de minste iPod-enhetene, sammenlignet med storebror iPod Touch. Øreproppene som følger med alle tre iPod-ene, er standardvarianten til Apple – av den typen som sitter løst i øret (og som har en tendens til å falle ut av mine ører). Disse låter greit nok, men både Apple og tredjepartsprodusenter selger dyrere og bedre ørepropper. Det kan være en god investering, hvis du vil få mest mulig godlyd ut av den nye iPod-en din.

Nedenfor har vi tatt for oss de tre nye iPod-ene; Touch, Nano og Shuffle.

iPod Touch – en iPhone uten telefon?

iPod Touch er toppmodellen blant Apples musikkspillere, og antagelig den mest avanserte musikkspilleren på markedet. I tillegg til at den er en musikkspiller, kan du bruke den til å surfe på nettet med, spille spill, ta bilder eller filme video. Den er forholdsvis stor, og ønsker du en liten og lett musikkspiller, bør du heller ta en kikk på iPod Nano eller iPod Shuffle (les videre!).

Den nye versjonen av iPod Touch ligner på en iPhone, og er syltynn – bare 7,2 millimeter. Den kan gjøre nesten alt en iPhone kan gjøre – bortsett fra å ringe. Den mangler riktignok også enkelte andre avanserte funksjoner som iPhone har, blant annet GPS.

 

Touch kommer med tre ulike lagringskapasiteter; 8, 32 og 64 GB. Apple skryter av at den nye versjonen har såkalt Retina-skjerm, som betyr at skjermen har svært høy oppløsning. Men selv om skjermen er sylskarp og har fine farger, viser det seg at den er på langt nær like god som Retina-skjermen i iPhone 4. Den har blant annet dårligere innsynsvinkel i forhold til iPhone 4. Men så koster da også iPhone 4 mye, mye mer.

Du skal lete lenge etter en musikkspiller som er enklere å bruke enn denne. Selv om du har mye musikk, er det raskt og enkelt å navigere i musikkbiblioteket, og du kan enkelt lage spillelister eller kjøpe mer musikk fra iTunes direkte på enheten. Og skulle du heller foretrekke å streame musikk, fungerer tredjepartstjenestene Spotify og Wimp like godt på iPod Touch som på iPhone 4, takket være støtte for trådløse nettverk (WLAN, ikke 3G).

iPod Touch har nøyaktig det samme menysystemet som iPhone, og den nye versjonen har fått støtte for blant annet videoopptak i HD og videosamtaler over trådløst nettverk – såkalt "FaceTime". Men våre tester viser at kameraet tar merkbart dårligere bilder enn iPhone 4, selv om bildene blir helt greie.

Pluss:
Minus:

Karakter: 6 av 6

En av fordelene med iPod Touch fremfor andre musikkspillere, er at du har tilgang til et hav av programmer du kan laste ned fra Apples App Store. Du får blant annet et stort utvalg spill av høy kvalitet, og med den nye GameCenter-funksjonen kan du sammenligne poengsummer med venner, eller i noen tilfeller spille direkte mot venner over internett. iPod Touch er ikke bare den beste musikkspilleren på markedet, men en meget bra underholdningsenhet til å se film, surfe på nettet eller spille spill på. Og den fungerer også til jobbformål, med e-post, kalender, kontaktregister og et stort antall nytteapplikasjoner lett tilgjengelig på App Store. Har du ikke råd, eller av andre grunner ikke ønsker å kjøpe en iPhone, er iPod Touch det nærmeste du kommer.

Det eneste vi savner, er en innebygget radio. Bortsett fra det, er dette så nær den perfekte musikkspilleren du kommer.



iPod Nano med touch-skjerm

iPod Nano er kanskje den av årets iPod-er som er mest forskjellig i forhold til tidligere versjoner. Selve enheten er blitt mindre, den er helt kvadratisk, og ikke minst: den har fått en berøringsfølsom skjerm. All navigasjon i menyer og musikk foregår nå ved å trykke direkte på skjermen, i stedet for med et navigasjonshjul som på forrige generasjon iPod Nano.

Selv om det er en del nytt, har Apple faktisk også valgt å ta bort noen funksjoner. Kameraet som var i forrige generasjon Nano er blitt borte, og du kan heller ikke lenger spille spill eller spille av video på den (den bittelille kvadratiske skjermen ville kanskje gjort det vanskelig uansett).

 

Vi er veldig godt fornøyd med både design, brukervennlighet og funksjoner på den nye Nano-en. Menysystemet er overraskende enkelt å bruke, tatt i betraktning hvor liten skjermen er (1,5 tommer). Det kreves kun lette berøringer, og du blar raskt frem og tilbake mellom flere ulike skjermbilder ved å sveipe fingere mot høyre eller venstre over skjermen. Det er ikoner for å vise både artister, albumer, sanger og spillelister. Under avspilling vises albumgrafikken til sangen du spiller, og trykker du på skjermen får du mulighet til å hoppe til neste eller forrige sang, samt gi karakter fra 1-5 stjerner for den aktuelle sangen.

Selve spilleren er laget i aluminium, og kommer i sju ulike farger. På toppen er det en låseknapp, samt knapper for å justere lydvolum. På baksiden er det et solid klipsfeste, som lar deg feste spilleren til for eksempel skjorteermet eller bagen. Størrelsen og muligheten til å enkelt feste spilleren gjør at den er en perfekt når du er ute og trener. Den har også innebygget skritteller, og kjøper du et Nike+ iPod Sport Kit, kan du koble på en liten mottaker som registrerer fart og distanse via en sensor i skoen.

Les test av Nike+ her: Dingsene som får deg opp av sofaen

Et stort pluss, er at iPod Nano er utstyrt med FM-radio. Dette mangler i Shuffle og Touch. Radioen søker raskt opp alle lokale radiostasjoner, og lar deg lagre favorittstasjonene slik at du kan gå direkte til disse senere.

iPod Nano har også en innebygget bildefremviser, og ettersom skjermen støtter multitouch kan du zoome inn og ut på bildene ved å bruke to fingre. Multitouch kan faktisk brukes til å rotere hele menyoppsettet på skjermen, slik at det likevel passer selv om du har klipset fast spilleren "opp ned". Ikonene på skjermen kan også flyttes rundt, hvis du foretrekker en annen rekkefølge. Av andre funksjoner nevner vi innebygget klokke, stoppeklokke og tidsur (nedtelling). Det er dessverre ikke mulig å installere flere programmer på den.

Pluss
Minus
Karakter:

Nano kommer i to versjoner, en med 8 og en med 16 GB lagringsplass. Ifølge spesifikasjonene skal batteriet holde til 24 timers musikkavspilling.

Alt i alt mener vi iPod Nano er en utmerket musikkspiller. Den er ingen direkte arvtaker til den forrige Nanoen, men egentlig en helt ny type produkt, som vi mener passer veldig godt for dem som vil ha en musikkspiller som er så liten som mulig – men som likevel ikke vil gi avkall på en skikkelig skjerm som gjør det enkelt å navigere i store musikksamlinger.



iPod Shuffle har fått tilbake knappene

iPod Shuffle er med sine beskjedne 3,2 x 2,9 cm og vekt på bare 12,5 gram (!) den minste iPod-en fra Apple. Den er også den eneste iPod-en som ikke har skjerm.

Nye iPod Shuffle er stilig å se på, og laget i ett stykke aluminium. Den leveres i fem ulike farger. På baksiden er det et kraftig aluminiumsklips, slik at du enkelt kan klipse spilleren fast til klærne, eller en veske eller bag.

Da Apple lanserte 3. generasjon Shuffle i fjor, bestemte de seg for å kutte ut alt som heter knapper på spilleren – og i stedet plassere noen små knapper på selve ledningen til øreproppene. Dermed kunne du ikke benytte dine egne hodetelefoner. I 4. generasjon iPod Shuffle, som vi har testet nå, har Apple endelig innsett at knapper er lurt – og enheten har nå avspillingsknapper og volumknapper på selve enheten.

 

I tillegg er det to knapper øverst på enheten; én for å låse enheten og én som aktiverer VoiceOver-funksjonen. Et trykk på VoiceOver-knappen leser opp navn og artist – noe som kan være praktisk på en enhet uten skjerm. Sangtittel kan også leses opp av en "datagenerert" stemme når du blar i sangene med frem- og tilbakeknappene. Totalt skal iPod Shuffle være i stand til å snakke 25 ulike språk, og dermed får du norsk uttale på norske sangtitler (det fungerer ikke alltid). Låseknappen har for øvrig tre posisjoner; en for å mikse sangene tilfeldig, en for vanlig avspilling, og en for å låse skjermen.

Navigasjon i sangene fungerer overraskende bra, selv uten skjerm. Men det er ikke til å komme utenom at det tar mer tid og er vanskeligere å finne frem hvis du leter etter en helt bestemt sang blant flere hundre. Et tips kan være å lage spillelister på pc-en, som du så synkroniserer over til Shuffle. Dermed har du noenlunde god kontroll på hva slags musikk du spiller. Ved å holde inne VoiceOver-knappen får du lest opp alle spillelistene, og kan enkelt velge den du vil høre på.

iPod Shuffle kommer med forholdsvis beskjeden lagringsplass på 2 GB, og dermed skal du ikke ha veldig stort musikkbibliotek før den automatiske synkroniseringsfunksjonen i iTunes blir ganske ubrukelig. Selv foretrekker jeg å skru på manuell håndtering av musikk, og heller dra og slippe de sangene jeg vil ha over fra musikkbiblioteket til iPod-enheten. I tillegg til musikk, kan du selvfølgelig også synkronisere over lydbøker og podcaster via iTunes.

Pluss
Minus

Karakter: 4 av 6

Batterikapasiteten i den nye versjonen av iPod Touch er fem timer lenger enn forgjengeren, og dermed skal du nå kunne lytte til musikk i 15 timer sammenhengende.

Det at iPod Shuffle ikke har noen skjerm, gjør at den nok ikke erstatter en vanlig musikkspiller – eller en mobiltelefon, hvis du bruker mobiltelefonen som musikkspiller. Til det er det for tungvint å navigere og finne frem i store mengder musikk. Men trenger du en bitteliten og rimelig musikkspiller til bruk for eksempel på trening, er den perfekt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.