Apple hadde en strålende avslutning av 2014, der nye og større Iphoner ble solgt i bøtter og spann – totalt 74,5 millioner på verdensbasis.
Det ga selskapet et solid hopp, fra 10 til 14 prosent av verdens mobilsalg. Men det som virkelig imponerer er Apples andel av bransjens overskudd. For mens Apple bare står bak hver 7. solgte mobiltelefon, stikker de av med 14 av 15 dollar av bransjens totale profitt.
Det viser tall analytiker Michael Walkley i Canaccord Genuity har samlet inn.
Ny rekord
Walkley lager denne sammenligningen hvert kvartal, og for et drøyt år siden var situasjonen en helt annen. Apple tjente riktignok mest av alle i bransjen, men Samsung hadde nesten tatt dem igjen. Siden den gang har Apples andel gått opp fra drøyt 50 prosent til 93 prosent. Det er ny rekord.
Apple verdsettes i skrivende stund til 697 milliarder dollar, og er verdens høyest verdsatte børsnoterte selskap.
Kan ikke vare
Men det vil ikke vare, tror Per Lindberg, analytiker i ABG Sunndal Collier, som har markert seg som kritisk til Apple, i en flokk av positive analytikere.
– Det skyldes at de har fått mobiloperatørene til å tro at de må sponse mobilene til Apple mye mer enn andre. Når operatørene slutter med det vil prisen til Apple falle markant, sier han.
Dobbelt pris
Apple er kjent for å være hard i forhandlinger med mobiloperatørene, og for å få bedre vilkår enn alle andre produsenter. Lindberg mener Apple ved hjelp av operatørenes sponsing klarer å selge sine mobiler til dobbelt pris i forhold til sammenlignbare produkter fra konkurrentene. Det gir gode marginer, men han tror ikke det kan vare.
– Det finnes ingen mulighet for at man langsiktig kan ha brottomarginer på 60 prosent på et produkt som stort sett er blitt et standardprodukt, sier han.
DNs mobiltester har laget en duell mellom Iphone 6 og Sonys Xperia Z3, og en annen duell mellom storebror Iphone 6+ og Samsung Note 4. Les om hvor han mener du får de beste mobilene penger kan kjøpe.
Ingen tjener penger
Samsung har blitt presset både i det dyre segmentet og på billigere modeller, og har stupt fra å ta halvparten av bransjens overskudd midt i 2013, til 9 prosent siste kvartal i 2014. Apple og Samsung får til sammen over 100 prosent, noe som skyldes at Nokia og Lenovo/Motorola går i minus, mens HTC, Blackberry og LG vaker rundt nullpunktet.
I 2010 var bransjens overskudd langt mer jevnt fordelt. Apples andel var rundt 40 prosent, mens både Samsung, Nokia og Blackberry kunne glede aksjonærene med rundt 20 prosent av overskuddet, og HTC gikk også i pluss. Nå er fordelingen skjevere enn noen gang – og det er bare Apple som tjener gode penger.
Ett selskap glimrer med sitt fravær i Walkleys tall – nemlig det kinesiske stjerneskuddet Xiaomi. Selskapet har vokst voldsomt og ble mot slutten av 2014 verdsatt til hele 45 milliarder dollar i en emisjon. Men siden selskapet ikke er på børs finnes det ingen sikre tall som kan brukes i analysen.
Les også:
Store mobiler gjorde susen for Apple
Les også på DN.no:
Anonymous: - Har stengt 800 Twitter-kontoer tilhørende IS
Derfor bygges det for få boliger
Strauss-Kahn: – Ikke mer enn fire sexfester i året (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.