AKU-tallene som SSB publiserte onsdag viser at arbeidsledigheten holdt seg stabil i september.

127.000 var ledige i Norge i september, noe som utgjør en ledighet på 4,6 prosent: 127.000 er arbeidsledige i Norge

- Før Syria-konflikten regnet vi med at ledigheten ville stige jevnt og trutt helt til det snur - og ifølge våre beregninger snur det ikke før i 2022, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-Gruppen til DN.

Han peker på at oljeinvesteringstellingen fra SSB tirsdag var noe bedre enn han på forhånd hadde ventet. Men på ett punkt var det kritisk:

- Boreaktiviteten. Det er helt katastrofe. Derfor er jeg nå styrket i troen på at vi er inne i en seks-syv år langvarig lavkonjunktur. Små rentekutt fremover hjelper, men vil ikke klare å snu trenden. Det vil ikke bli skapt nok arbeidsplasser til alle som er på jobbjakt, sier Andreassen.

Alle flyktningene som nå er på vei inn i Norge fra Syria og andre land vil gjøre AKU-tallene veldig volatile fremover, understreker han.

- Flyktningene vil på den ene siden skape mange nye jobber innen pleie, mottak, tolking og innkvartering. Men samtidig skal disse flyktningene også ut og søke jobb. Derfor kan ledigheten nå 7-8 prosent. Det høres jo helt forferdelig ut. Men så må vi huske på at nordmenn kanskje bare vil stå bak 3-4 prosent av dette, og syrerne får det uansett bedre her i Norge enn de hadde det i hjemlandet sitt, forklarer sjeføkonomen.

- Derfor må ledighetstallene i tiden som kommer tolkes i et helt nytt lys. De blir ikke sammenlignbare med tidligere ledighetstall, legger han til.

- Kan gå i rykk og napp

Jan Ludvig Andreassen er ikke i tvil om at arbeidsmarkedet i Norge taler for nye rentekutt:

- Alt taler for nye rentekutt, bortsett fra kredittveksten. Dette er det eneste hinderet nå, sier han.

DNB Markets tror arbeidsledigheten vil nå en topp på rundt fem prosent i 2018, slik den er målt i arbeidskraftundersøkelsen.

- Det er ikke så langt unna der vi er nå. Samtidig så ser vi at denne ledighetsraten kan gå litt i rykk og napp, så vi har tatt høyde for at vi har hatt en periode med veldig sterk oppgang. Så får vi kanskje en periode fremover med stagnasjon eller nedgang. Vi venter ikke en massiv svekkelse av arbeidsmarkedet, men mer en forsiktig og gradvis oppgang, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Nye bransjer rammes

Fremover kan imidlertid utviklingen endres noe. Nye bransjer og sektoren kan komme til å oppleve at ledigheten øker, mener Aamdal.

- Vi tror at arbeidsmarkedet vil svekkes og at ledigheten underliggende vil stige. Mens det nå virker som ledigheten i stor grad har økt på grunn av oppsigelser og ledighet i petroleumssektoren og tilknyttede virksomheter, så vil nok den generelt svake utviklingen bidra til at ledigheten også øker i andre sektorer og bransjer. Det har vi ikke sett så mye av ennå, sier DNB-økonomen.

Han sier utviklingen i AKU-tallene kan tyde på at det kan være vanskeligere for ungdom å få jobb. Dette er en gruppe jobbsøkere som blir fanget opp i denne undersøkelsen, men ikke i de registrerte arbeidsledighetstallene fra Nav, siden mange i denne gruppen ikke kvalifiserer til Navs ordninger.

- Enten at det er flere som ønsker deltidsjobb eller at flere er nyutdannede og ikke kommer så lett i jobb etterpå, sier Aamdal.

Les også:

Nordisk finanssuksess – uten Norge

Trues av høyteknologi dnPlus  (DN+)

Se DNtv: Modellfly-entusiasten med drømmejobben

Modellfly-entusiasten med drømmejobben
Nils Peder Skogsrud (48) ble rekruttert til jobben som dronepilot gjennom Facebook.
02:25
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.