- Ledigheten kommer til å fortsette å øke, sier sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til DN.

Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) som Statistisk sentralbyrå (SSB) publiserte onsdag viser at ledigheten fortsetter å stige.

I mai stod 4,3 prosent av arbeidsstyrken uten jobb, viser AKU-tallene. Dette utgjør 118.000 personer.

På forhånd var det ventet en ledighet på 4,3 prosent.

Ifølge sesongjusterte tall fra undersøkelsen gikk ledigheten opp med 5.000 personer fra februar (gjennomsnitt av januar til mars) til mai (gjennsomsnitt av april til juni).

Ifølge Wilhelmsen er det ikke overraskende at ledigheten stiger.

- Vi kjenner årsaken: det er nedbemanning, særlig inne olje- og gass som ser ut til å spre seg også til andre sektorer i norsk økonomi, sier han.

Senest onsdag morgen ble det kjent at oljeservicegiganten Saipem planlegger et kutt på 8.800 stillinger.

- Tar tid

Wilhelmsen peker på at vi også ser en svakere vekst innenfor privat tjenesteyting, restaurantvirksomhet og industri som ikke direkte er definert som olje- og gassindustri.

- Jeg tror det kommer til å vare en god stund. Vi ser at oljeprisen tar en ny tur ned, rundt 50 dollar fatet på Brent-olje. Vi ser også svakere investering i oljebransjen til neste år, sier han.

Han mener imidlertid at det tar litt tid før effekten av en svakere utvikling i oljesektoren kommer til syne i alle deler av norsk økonomi.

- Når ledigheten øker, kan vi kanskje se endring i husholdningenes vilje til forbruk. Jeg tror ikke vi ser bedring i ledigheten før oljeprisen går opp igjen, sier Wilhelmsen.

Ifølge ham tar det rundt et halvt år før en konjunkturendring kommer til syne i ledighetsstatistikken.

- Bedrifter forsøker gjerne å holde litt på arbeidskraften, og er følgelig litt tilbakeholdne ved nyansettelser når økonomien bedrer seg, understreker Wilhelmsen.

Tempoet kan akselerere

Senioranalytiker Thina M. Saltvedt peker på at dette er den retningen det ventes at ledigheten vil gå, da vi begynner å få mer effekt fra nedgangen i oljeindustrien.

- Det vil bli tydeligere utover høsten. Det er flere som har mistet jobben, men så er det flere som har gått på pakke som etter hvert blir registrert som ledige, sier hun.

Statoil sa tirsdag under resultatfremleggelsen deres at selskapet fremdeles kan skyve ytterligere på flere prosjekter.

- Det er ikke gode nyheter for arbeidsmarkedet. Hvis Statoil velger å gjøre det, blir behovet for arbeidskraft enda svakere. Det kan skyte fart i den trenden vi har sett. Hvis det hender kan det tempoet på ledigheten akselerere, sier Saltvedt.

Lavere ledighet i EU

Ifølge sesongjusterte tall gikk ledigheten ned i EU fra 9,7 prosent i februar til 9,6 prosent i mai, melder SSB.

Det er imidlertid store forskjeller på ledighet blant landene i eurosonen.

I mai var ledigheten i Spania 22,5 prosent, 12,4 prosent i Italia, 10,3 prosent i Frankrike og 4,7 prosent i Tyskland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNTV: - Kan ikke bli noe annet enn verdens beste bil

- Kan ikke bli noe annet enn verdens beste bil
Slik høres det ut når AMG har tuklet med Mercedes-motoren.
03:15
Publisert: