– Situasjonen i oljebransjen gir økt ledighet, særlig på Sør- og Vestlandet. Vi venter at arbeidsledigheten vil fortsette å øke framover, sier fungerende arbeids- og velferdsdirektør Kjersti Monland.

Det ble 700 flere helt arbeidsledige i løpet av juni, ifølge sesongjusterte tall fra Nav som ble publisert fredag. Bruttoledigheten, som er summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, økte med 1.600 personer.

- Det er en betydelig oppgang i arbeidsledigheten. Hvis du ganger den takten med 1600 personer med en tolvmånedersvekst er du oppe på

Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.
Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets. (Foto: Ida von Hanno Bast.)
19.000 personer på tolv måneder. Det er en betydelig oppgang. Men det er ingen dramatikk her, det er i tråd med forventningen om et svakere arbeidsmarked. Registrert ledighet har lenge steget overraskende lite, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til DN.

- Norges Bank legger mer vekt på helt ledige. Der var oppgangen bare 700 personer. Det er ikke på den svake siden, heller det motsatte, legger han til.

Ifølge seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets styrker ledighetstallene grunnlaget for at Norges Bank setter ned renten i september.

- Det var mer enn ventet. Dessuten ble nivået i mai oppjustert med omtrent 600 personer. Samlet sett var dermed tallene på den svake siden og

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets. (Foto: Fartein Rudjord)
bekrefter den pågående oppgangen i arbeidsledigheten, skriver han i en oppdatering.

3,2 prosent bruttoledighet

Troms, Nord-Trøndelag og Sogn og Fjordane hadde størst prosentvis vekst i ledigheten i juni, mens Vestfold og Telemark var fylkene med størst nedgang i ledigheten.

Ved utgangen av juni var 77 300 personer registrert som helt ledige hos NAV, en økning på 3 900 sammenlignet med juni i fjor. Arbeidsledigheten er dermed på 2,8 prosent, mot 2,7 prosent i juni i fjor.

Summen av helt arbeidsledige og arbeidssøkere på tiltak er nå på 88 100 personer. Dette er 3 800 flere enn i juni i fjor. Dette tilsvarer fem prosent flere ledige enn i juni ifjor. Bruttoledigheten har dermed økt fra 3,1 prosent i juni i fjor til 3,2 prosent i år, ifølge Nav.

Flere ledige ingeniører

Ledigheten øker mest innen ingeniør- og IKT-fag, hvor det ved utgangen av juni var 2 200 (61 %) flere ledige enn i juni i fjor. Det er i all hovedsak ingeniører og sivilingeniører som opplever økt ledighet, og spesielt ingeniører og sivilingeniører innen petroleumsfag. Med en arbeidsledighet på 2,1 prosent er ingeniør- og IKT-fag imidlertid fortsatt en yrkesgruppe med lavere ledighet enn gjennomsnittet. 

Utenom ingeniør- og IKT-fag er det industriarbeidere og meglere og konsulenter som har hatt den største økningen i ledigheten det siste året, med henholdsvis 20 og 19 prosent. Begge disse yrkesgruppene er påvirket av situasjonen i oljebransjen, opplyser Nav.

Arbeidsledigheten er høyest for bygge- og anleggsarbeidere og innen industriarbeid, med henholdsvis 4,6 og 4,2 prosent av arbeidsstyrken. Ledigheten er lavest for undervisningsyrker og innen akademiske yrker, med henholdsvis 0,9 og 1,0 prosent.

Størst på vestlandet

Ledigheten har økt mest i Rogaland, Hordaland og Møre og Romsdal, sammenlignet med samme måned ifjor.

- For de som er blitt arbeidsledige er det ett viktig mål; å komme over i ny jobb. Regjeringens politikk legger til rette for at omstillingene og jobbovergangene kan skje raskt og effektivt, sier statsråden.I Rogaland er ledigheten nå 55 prosent høyere enn på samme tid i fjor og utgjør 3,1 prosent av arbeidsstyrken. Blant ingeniører og ikt-fag er ledigheten 61 prosent høyere enn på samme tid i fjor, men utgjør bare 2,1 prosent av arbeidsstyrken, sier sosialminister Robert Eriksson i en kommentar. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Kjøper rivalen i gigantavtale

Ingen kvinne i verden har blitt milliardær raskere enn Sara

DNB-app misbrukt av ID-tyver

Se DNTV: Du gir deg lenge før denne suven må kaste inn håndkleet

 
Du gir deg lenge før denne suven må kaste inn håndkleet
Sjekk terrengegenskapene til Mercedes' nye stor-suv, Mercedes GLE.
01:31
Publisert: