- Dette var en del høyere enn vi hadde ventet, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til DN.
Ferske tall fra Nav viser en kraftig økning i antall arbeidsledige i oktober.
- Les mer her: Ledigheten økte kraftig i oktober
- Det kan tyde på at de som blir ledige i mindre grad fort finner ny jobb, sier Juel.
Han peker på at vi en stund har hatt en effekt av at folk raskt kommer i ny jobb.
- Det kan se ut som det nå er uttømt, og at det dermed slår mer ut i ledighetstallene, sier sjeføkonomen.
Juel peker på at det tok tid før vi så at den registrerte ledighet begynte å stige.
- En del av de som har fått oppsigelse, de gikk på pakker, lønn i seks måneder for eksempel. Det kan se ut som det begynner å løpe ut nå, og at man da søker om ledighetstrygd, sier han.
Til tross for den kraftige økningen vil ikke Juel si det er grunn til bekymring ennå.
- Det er litt i overkant av hva Norges Bank hadde anslått. Men det er én måned, man må regne med at det varierer litt fra måned til måned, understreker han.
Optimistisk
- Det er et par lyspunkter her, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank om ledighetsstatistikken for oktober.
- Ja, veksten i Norge er så lav at ledigheten nå øker, men den øker mer eller mindre som ventet. Ellers var det veldig oppmuntrende å se at antallet ledige stillinger nå faktisk øker med seks prosent fra i år på samme tid, sier Jullum til DN.
Det mener han tyder på god etterspørsel etter arbeidskraft utenfor oljerelaterte bransjer.
- Ledigheten kommer stort sett fra folk i oljerelaterte bransjer. Så lenge andelen ledige stillinger øker, er det i hvert fall håp om at det er jobber å få for resten av økonomien. Det er veldig gode signaler, mener Jullum.
Så det er ingen grunn til å få panikk?
- Nei, overhodet ikke. Dette må jo være beroligende etter AKU-tallene, mener sjeføkonomen.
De sesongjusterte tallene fra Arbeidskraftundersøkelsen, såkalt AKU, viste onsdag at ledigheten gikk opp med 9000 personer fra mai (gjennomsnitt av april-juni) til august (gjennomsnitt av juli-september) totalt sett. Disse «spretter opp og ned» og skyldes, ifølge Jullum, i stor grad at en stor andel ungdommer som ikke får seg deltidsjobb og som på dem måten blir fanget opp i AKU-statistikken.
- Men de går ikke på NAV, for de har ikke opparbeidet seg dagpenger. Det kan tilsi at det underliggende sentimentet i resten av arbeidsmarkedet ikke er så ille som AKU-tallene skulle indikere.
Tror på økning
Jullum tror ledigheten vil fortsette å øke de neste månedene.
- Dette er på grunn av oppsigelsestid. Det er ikke veldig stor bruk av skuttpakker i den fasen vi er inne i i oljerelaterte virksomheter nå. Basert på oppsigelsesvarslene og permitteringene vi har nå, vet vi at ledigheten vil øke i tre til fem måneder til med omtrent samme tempo, sier han.
Han tror varslene som ble sendt over sommerferien vil gi økt ledighet frem til over vinteren.
- Vi regner med at vi får en ytterligere økning i NAV-ledigheten. Sannsynligvis kommer den til å passere 100.000 bruttoledige, men det betyr likevel at vi ender opp med en økning på rundt 15.000 personer på årsbasis. Det er betydelig mindre enn overskriftene etter AKU-tallene.
Det er mye snakk om flyktningstrømmen som kommer nå. Hvordan kan det slå ut i ledighetstallene?
- Det vil ta lang tid. Én ting er arbeidsinnvandrere, men asylsøkerne skal gjennom en lang prosess før de er klare til å delta i arbeidsmarkedet - og i hvert fall før de blir registrert i arbeidsledigheten. Det kan hende mottaksapparatet vil jobbe raskere enn de gjør nå, men det vanlige nå er at folk sitter i flere år på asylmottakene før de kommer ut i arbeidslivet. Med det bildet, vil vi være i 2018 eller 2019 før vi ser noe av de strømmene som kommer i 2015 og 2016, tror Jullum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.