Færre nordmenn var arbeidsledige i august, viser den registrerte ledigheten fra Nav fredag.
I august var arbeidsledighetsraten på 3,1 prosent, en nedgang fra 3,2 prosent i forrige måned.
- Nå begynner det nesten å kunne fremstå som en liten trend at ledigheten faller, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets.
Han peker på at litt av nedgangen skyldes at flere er overført til tiltak, men at det ikke er hele forklaringen.
- Ledigheten har stoppet å stige i oljefylkene. Det er ikke slik at fallet er over for oljerelatert industri, men det ser ut til at industrien har gjort det grøvste med tanke på tilpasningene de må gjøre. Og resten av landet opplever en mild oppgangskonjunktur. Den har vært der en stund og nå er den stor nok til å samlet trekke ledigheten litt ned, sier Olsen.
Han peker på at ledigheten nå ligger et kvart prosentpoeng lavere enn det Norges Bank så for seg i prognosene fra juni i år. Den gangen indikerte sentralbanken at det var svært sannsynlig at renten ville bli kuttet i september.
- Nå er det ikke noe spørsmål om den setter ned renten i september. Det er hugget i stein at det ikke blir noe rentekutt i september, sier Olsen.
Kan bli et spark for kronen
Han tror spørsmålet heller er om sentralbanken legger inn en mulighet for et nytt rentekutt på et senere tidspunkt eller om rentebunnen er nådd.
- Det spørs hvor taktisk den vil være. Og vi tror det kan bety ganske mye for kronemarkedet, sier Olsen.
For skulle sentralbanken si at rentebunnen nå er nådd, kan det være sparket kronen trenger for å gå sterkere, ifølge Olsen.
- Det virker som kronemarkedet ikke helt stoler på at det går bra i norsk økonomi og at det trenger et signal på at faren er over. Det signalet kan vi få i september. Da kan vi få en ganske betydelig styrking av kronen fremover.
Foreløpig holder Olsen en knapp på at sentralbanken fortsatt kommer til å holde muligheten åpen for å sette renten ytterligere ned.
- Sterkere tendenser i arbeidsmarkedet
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets viser til at ledighetsraten var akkurat som ventet, men at de sesongjusterte tallene var bedre enn ventet.
- Tallene viser sterkere tendenser i arbeidsmarkedet enn vi hadde trodd på forhånd. Det er nedgang i både registrert ledighet og bruttoledighet, sier han til DN.
Aamdal poengterer at det er tredje måned på rad med nedgang i bruttoledigheten.
- Det styrker bildet av en avtakende trend i ledigheten, understreker han.
Ifølge ham viser også antall nye arbeidssøkere per virkedag en avtakende tendens.
- Disse tallene trekker i retning av at Norges Bank kan ta seg tid til å vente med å kutte renten, slik som vi venter, sier Aamdal.
Forskjellige sider av arbeidsmarkedet
Seniorøkonomen trekker imidlertid frem at andre tall viser en annen utvikling i det norske arbeidsmarkedet: Arbeidskraftsundersøkelsen til SSB viser oppgang i ledigheten samt svak utvikling i sysselsettingen, og nasjonalregnskapstallene som kom denne uken viser en nedgang i sysselsettingen.
- Det er et blandet bilde samlet sett, men dagens tall var litt bedre enn ventet og støtter opp under synet om at Norges Bank vil vente med å senke renten, sier Aamdal.
Ifølge ham er det ikke godt å vite hvorfor den registrerte ledigheten faller, mens Aku-ledigheten stiger.
- Vi ser at Aku og registrert ledighet viser ulike sider ved arbeidsmarkedet. Hvorfor færre går og melder seg på arbeidsmarkedet, har vi ikke noe godt svar på, sier Aamdal, og legger til:
- Det kan være at arbeidsmarkedet ser bedre ut enn ventet, og det kan være slik at en del jobbsøkere kanskje ikke har rettigheter til dagpenger, men sier de er jobbsøkere i Arbeidskraftsundersøkelsen.
- Rentebunnen er ikke nådd
Også Handelsbanken Capital Markets visert til at ulike tall viser forskjellige sider ved det norske arbeidsmarkedet.
Mens Navs registrerte ledighet viser en lavere ledighet, viser Aku en økende ledighet samt svak sysselsetting.
Meglerhuset viser også til at nasjonalregnskapet denne uken vitner om nedgang i sysselsettingen.Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets mener det er for tidlig å si at rentebunnen er nådd, men tror sentralbanken vil holde igjen i september.
- Vi tror at Norges Bank vil kutte renten i desember. Det er fortsatt usikkerhet rundt utviklingen i norsk økonomi, sier han til DN.
Han mener hovedgrunnen til at sentralbanken ikke vil kutte i september er høy inflasjon samt en sterk boligprisvekst.
- Utviklingen i realøkonomien, arbeidsmarked inkludert, syns vi er mer på linje med det Norges Bank har tegnet opp. Og det alene er ikke nok til ikke å kutte renten, sier Hov.
Følg markedet på DN Investor
Anbefalt av DN-tv:
Ny episode av DN-podkast: Vil delingsøkonomien føre til at bedriftene forsvinner?
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.