Arbeidsledigheten stiger, og øker mest blant de med høy utdanning.
Det viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
Fra november 2014 til november 2015 steg antall registrerte arbeidsledige med 11,5 prosent.
Blant de med universitets- og høgskoleutdanning var økningen 13 prosent.
Bare begynnelsen
Det er særlig på vestlandet det blir flere arbeidsledige, og i Rogaland er ledigheten mer enn doblet blant personer med lang universitets- og høgskoleutdanning.
Dette kan spores til nedgangen i oljebransjen, og forventes å forplante seg:
- Det er nok sånn utslaget er i starten, innenfor oljenæringen er det generelt høy utdannede ansatte. Når det begynner å spre seg til andre næringer som er mer tjenesteytende, for eksempel innenfor hotell og varehandel vil dette også berøre folk med lavere utdanning i større grad. Det kommer nok i runde to av nedskjæringer, sier Helge Næsheim, seksjonssjef i SSB.
Solid på fastlandet
Bildet er ikke helsvart, ser man bort fra sør- og vestlandet var det mange fylker som i fjor opplevde at det ble færre arbeidsledige.
- Dette er en forlengelse av trenden som har vært før problemene startet i oljenæringen. Da var det stort behov for arbeidskraft i disse regionene, og de har blitt styrka av at den norske kronen har falt i verdi. Mange virksomheter i disse områdene har fått styrket sin konkurransesituasjon, sier Næsheim til DN.no.
Hele statistikken finner du på SSB sine hjemmesider .
Les mer om arbeidsmarkedet her:
Nå skal petroleumsgeolog Elisabeth (26) bli lærer
Nyutdannede rømmer til konsulentbransjen
Alle oljeelevene er advart om at det blir enda verre i 2016 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.