Gjennomsnittlig ledighet justert for sesongvariasjoner var på 134.000 personer i januar, tilsvarende 4,8 prosent.
Det viser Statistisk Sentralbyrås (SSB) arbeidskraftundersøkelse (AKU) for januar, som er tremånederssnittet for arbeidsledigheten fra desember til februar.
Arbeidsledigheten for januar var ventet å være uendret på 4,5 prosent. Norges Bank venter en gjennnomsnittlig AKU-ledighet på 4,6 prosent.
- Ikke ferdige
Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets lå inne med en forventning på 4,5 prosent, men understreker at AKU-tallene både er mer usikre og høyere enn den registrerte NAV-ledigheten, som Norges Bank legger mest vekt på.
- Men, de tyder i hvert fall ikke på at vi er ferdig med økningen i ledigheten, sier Dørum til Dagens Næringsliv.
Selv om arbeidskraftsundersøkelsen er knyttet til et utvalg, og svinger fra måned til måned, er tendensen ganske klar, mener sjeføkonomen.
- Arbeidstilbudet fortsetter å vokse i tråd med en vekst i befolkningen i arbeidsfør alder, mens arbeidsdeltakelsen er stabil. Når befolkningen vokser og sysselsettingen grovt sett flater ut, så blir det flere ledige, sier han.
- Fortsetter å stige
Makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets viser til at tallet for forrige tremånedersperiode ble revidert opp, og støtter en oppadgående tendens i både arbeidsstyrken og ledigheten.
- Den største overraskelen i forhold til Norges Banks antagelser er at arbeidsstyrken fortsetter bare å stige. Utifra dette tallet ser det ut til at det er der de har bommet. Så skal man ta de vanlige forbeholdene, om at dette er volatile tall og man ikke skal dra altfor bastante konklusjoner, men det er en videre oppadgående tendens i AKU-ledigheten, sier Hov til Dagens Næringsliv.
Venter smitteeffekter
I foregående tremånederperiode, AKU-tallene for desember, var det 126.000 arbeidsledige, tilsvarende 4,5 prosent av arbeidsstyrken. Det var overraskende ned fra 4,6 prosent foregående tremånedersperiode.
I dag oppgis økningen fra foregående periode til 0,2 prosent (4,6).
DNB Markets anså den tilsynelatende bedringen som et blaff, i forkant av dagens tall.
"Vi tror ikke dette representerer noen ny tendens, og at ledigheten nærmer seg et topp-punkt. Derimot ser vi for oss at den svake utviklingen i norsk økonomi vil føre til at ledigheten vil fortsette å stige fremover. Nedskaleringen i oljesektoren er neppe ferdig, og smitteeffekter bidrar etter hvert til at også andre næringer blir berørt i større grad", skriver DNB Markets i morgenrapporten.
Topp om tre år
DNB Markets venter ledigheten å nå en topp på 5,7 prosent i 2019.
- Det reflekterer to ting. En vekst under trend i år, neste år og 2018. Det reflekterer også, selv om det antageligvis nå ser noe annerledes ut, økt innvandring, basert på erfaring fra Sverige, sier Dørum.
Ifølge SSB viser sesongjusterte tall at antall sysselsatte var 2.657.000. I prosent av befolkningen var sysselsettingen 67,8.
Også Nordea Markets ventet en AKU-ledighet på 4,5 prosent i januar. Men, i liket med øvrige, stoler Nordea mer på de registrerte NAV-tallene.
"Ifølge AKU flatet veksten i sysselsettingen ut, troverdig nok. Men siden veksten i antallet som ønsket jobb (tilbudet) fortsatt i høyt tempo økte ledigheten mye. Normalt avtar veksten i tilbudet med et svakere arbeidsmarked. Ifjor høst flatet imidlertid tilbudet ut og AKU ledigheten har etter det beveget seg sideveis", skriver Nordea Markets i morgenrapporten.
Følg markedet på DN Investor
Les også: Danske Bank ser svakere vekst i Norge
Pareto nedgraderer lakseselskaper
Sjeføkonom om oljesmellen: 75 prosent av oljefallet er bak oss (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.