I august var det 137.000 personer uten jobb i Norge. Dette tilsvarer 4,9 prosent av arbeidsstyrken, ifølge arbeidskraftundersøkelsen (aku) som Statistisk sentralbyrå la frem torsdag.
Det var ventet en ledighetsrate på 4,9 prosent, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.
Ledigheten falt tilbake sammenlignet med juli, da 139.000 personer var arbeidsledige, tilsvarende 5,0 prosent av arbeidsstyrken, ifølge undersøkelsen.
- Ved toppnivået nå
- Det korrigerer litt i forhold til forrige tall, men det er fortsatt høyt, konstaterer seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.
Han venter at aku-leidgheten også vil komme til å variere fra måned til måned fremover, men tror vi er nær ledighetstoppen nå.
- Vi ligger nok i utgangspunktet ved toppnivået nå. Vi kan se at det kan bryte igjennom femtallet igjen, samtidig skal vi ta med at sysselsettingen skal være på vei opp. Jeg vil tro vi kan se en oppgang i sysselsetting i løpet av neste år. Det bør bremse en videre oppgang i ledigheten, sier Hov.
Registrert arbeidsledighet fra Nav viste til sammenligning at arbeidsledigheten var på 3,1 prosent i august. Siste tilgjengelige statistikk fra Nav fra september viste en ledighet på 2,8 prosent. Nav-ledigheten nådde en foreløpig topp på 3,4 prosent allerede i januar i år.
Flere sysselsatte sammenlignet med mai
August-tallene i aku er basert på gjennomsnittet av utviklingen i juli til og med september. Sammenlignet med forrige, ikke-overlappende tremånedersperiode fra mars til og med mai har antallet ledige økt med 5000 personer. Dette er innenfor feilmarginen i undersøkelsen, ifølge SSB.
Antall sysselsatte økte med 12000 i løpet av samme periode. Også dette er innenfor feilmarginen.
Antallet sysselsatte har vært nær uendret det siste året. Siden befolkningen i aldersgruppen i arbeidsfør alder mellom 15 og 74 år har økt i den samme perioden, har prosentandelen som er sysselsatt gått gradvis ned. I august var sysselsettingsandelen 67,4 prosent, mot 68,0 prosent samme måned året før.
Følg markedene med DN Investor
Hør DN-podcast om vekstoppskriften: Dette kjennetegner gründerne som får til supervekst, slik går det med gasellene og dette må du gjøres for å lykkes. Gaselle-forsker Jarle Bastesen gir blant annet råd om hvordan man skal unngå gasellefellene.
Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.
Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!
Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.